„Oleme viimase kümne aasta jooksul tegelenud nakkushaiguste tuvastamiseks mõeldud diagnostikatoote arendustööga ning nüüd sama seadet edukalt kohandanud nii COVID kui ka gripiviiruste tarbeks - tegemist on laboritäpsust tagava, peopesa suuruse, ühekordselt kasutatava nn minilaboriga," ütles Selfdiagnostics OÜ juhatuse esimees Marko Lehes.

Kliinilised uuringud andsid uudsele molekulaarsele kiir-PCR testile ettevõtte teatel kesklaboritega sarnase täpsuse.

Euroopa Teaduste Akadeemia ja Eesti Teaduste Akadeemia välisliikme, Selfdiagnostics teadusnõukogu liikme Ülo Langeli sõnul on Selfdiagnostics kiir-PCR test diagnoosi kinnitav ja annab võimaluse laiendada oluliselt hajustestimist kohtades, kus kiire diagnoosimine on eluliselt tähtis.

„Testimine võiks olla hajus ja patsiendilähedane, inimene ise peaks saama testi teha ilma tervishoiu infrastruktuuri koormamata või toimuks see koos teda assisteeriva meditsiinitöötajaga - see aitaks võita väärtuslikku aega infektsiooni tuvastamisel, mida praeguseks laialt levinud testimismudelid ei võimalda," sõnas Langel.

Kliinilisi uuringuid läbiviiva Selfdiagnostics teadusarendusjuhi ja Tartu Ülikooli uurimisgrupi juhi dr Katrin Krõlovi sõnul on kiirtesti eesmärk saada usaldusväärne diagnostiline tulemus patsiendi juuresolekul. „Selliste kiirtestide täpsus on oluline, et arstid ja otsustajad saaksid tulemusi aktsepteerida ning diagnoosimisel ja andmetöötluses kasutada," lausus Krõlov.

„Näiteks paljuräägitud COVID antigeeni kiirtestid annavad FIND poolt läbiviidud sõltumatute uuringute kohaselt tundlikkuseks 76,6%-89% ja ei ole diagnoosi kinnitavad testid, mis tähendab, et antigeeni testid tuleb üle kontrollida PCR testiga," tähendas Krõlov.

Võrreldes täna kasutuses olevate COVID testidega on uus test patsiendile mugavam, kuna ei vaja ninaneelu kaabet vaid ninakaabet, sülge või kurguloputusvedelikku ning tuvastab viiruse ja bakteri olemasolu patisendi valutust proovist kiiremini kui kesklaboris tehtud PCR testid - tulemuseni kulub aega vaid 45 minutit.

Selfdiagnostics kiir-PCR test täiendab kesklabori testimist võimaldades testimist kohtades, kus puudub vastav infrastruktuur ja laboritehnikud. Platvorm põhineb nukleiinhapete isotermilisel amplifikatsioonil ehk viiruse RNA olemasolu kindlakstegemisel püsiva temperatuuri juures. Testi platvorm on arendatud selliselt, et teste saab transportida ja säilitada tavatingimustes. Lisaks on testi tegemine tehtud lihtsaks ja sellega saab hakkama ka inimene oma kodus.

Selfdiagnostics on Eesti-Saksa ettevõte, kes tegeleb meditsiiniseadmete arendamise, tootmise ja müügiga.