Sekti – peenema nimega religioosse grupi – liikmed uskusid, et enda tapmine võimaldab neil varsti saabuval tulnukalaeval uuele olemistasandile jõuda ja Maa hävitamisest pääseda, mis toimub 2027. aastal planeedi uuskasutusse võtmise eesmärgiga.

Üllatav, aga sekti tegevus selle sündmusega siiski ei lõppenud. Vice'is ilmunud artikli andmetel on mõned taevaväravlased endiselt elus.

Artikli autor külastas hiljuti Heaven's Gate'i endiselt allesolevat veebilehte ja otsustas seal pakutud e-postiaadressile kirja saata, et küsida, kas keegi grupist on veel elus.

Selgus, et HG värbas 1990ndate keskel neli ameeriklast enda kodukat käigus hoidma ja nad jätkasid tööd ka pärast sekti verist lõppvaatust. Nad vastavad tavaelu kõrvalt hobi korras kirjadele, täiendavad ja korrastavad arhiivi jm.

Mis eriti huvitav: Heaven's Gate'i ideoloogia on neile endiselt südamelähedane ja nad on videosaidile Vimeo koondanud hulga klippe, kus endised liikmed eesotsas grupi vabasurma läinud kaasasutajaga mõtteid vahetavad.

Ellujäänute sõnul pöördub endiselt palju inimesi liitumissooviga HG poole, keskmiselt viis päevas. Nad selgitavad kõigile kannatlikult, et liituda ei saa, kuna grupi tegevus lõppes 1997. a.

Heaven's Gate'i kuue aasta eest loodud redditi-grupil on samuti päris palju liikmeid – nende ridade tippimise hetkel 817, kellest viis on ka hetkel samas veebikeskkonnas aktiivsed.

Vice'i artikkel ilmus oktoobri keskel ja selle autor märgib "enam kui 600 liiget", ju on neid vahepeal hulgaliselt juurdegi tulnud.

Benjamin E. Zeller käsitleb sekti ja selle jätkuvat populaarsust kuue aasta eest avaldatud raamatus "Heaven’s Gate: America’s UFO Religion" (otsetõlkes "Taevavärv: Ameerika UFO-religioon").

Tema usub, et HG veetlus põhineb selle liidrite karismal ja leebel suhtumisel kõigisse, kes ka nendega ei liitu. Mis kõlab muidugi ootamatult, kui meenutada, millise teoga nende tegevus oli lõppema määratud.

HBO Max-striimingusaidil esilinastub 3. detsembril dokumentaalsari "Heaven's Gate: The Cult of Cults", mis selle ebatavalise ühenduse psüühesse veel kord põhjalikult süüvib.

Sarja treiler: