„Kevadel viis Eestis kehtestatud eriolukord nakkuskordaja R kiirelt alla 1-e. Kui me vaatame praegust lainet, siis me näeme, et see R on 1,25 kanti jäänud pidama. Kui selline vaikne kasv jätkub ja kogu aeg hakkaks haigla patsientide arv kasvama, siis võib see juba ka aasta alguseks jõuda 1000 kanti, mis oleks kindlalt üle jõu meie meditsiinisüsteemile," rääkis Krista Fischer Tartu ülikooli korraldatud konverentsil "Arukas kohanemine koroonaviirusega".

Tema sõnul on napilt üle 400 koroonapatsiendi võimekus, mis meie haiglatel oleks praegu olemas. 25. novembri hommikuse seisuga viibib haiglas 163 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on seitse patsienti.

Nakkuskordaja R koosneb kolmest komponendist. Nendest esimene on nakkusohtlike päevade arv, teine on võimalike nakkusohtlike kontaktide arv päevas ja kolmas on tõenäosus kontakti korral nakkus edasi anda. Lõpptulemusena saame arvu, mitut inimest keskmiselt nakatab edasi üks nakatunu.

„Peaksime mõtlema, kuidas saavutada seda, et inimesed vähendavad oma päevaseid kontakte mõnevõrragi, kuidas saavutada seda, et nakatumise tõenäosust vähendame distantsi hoidmise ja maskide kandmisega natukenegi," ütles professor.

Tema sõnul piisab ka sellest, kui kontakte vähendada keskmiselt 20 protsendi võrragi ja nakatumist maskide kandmise ja distantsi hoidmisega veel 10 protsendi võrra - see viiks juba selle Ri alla 1e.

„Selleks oleks vaja kogu ühiskonna koostööd ja et vastutöötajad oleksid natukene vähem häälekad," märkis ta.