„Haridus on kõige olulisem kapital, e-õpe on võimalik, aga jätab haridusse augud. Koolid on sulgemise seisukohalt tegelikult kerge saak. Kui me teoorias ütleme, et kui koolis on üks-kaks haigusjuhtu, siis sulgeme ka üks-kaks klassi, aga tegelikult me sulgeme kogu kogukonnakooli," ütles Irja Lutsar Tartu ülikooli korraldatud konverentsil "Arukas kohanemine koroonaviirusega".

Lutsari sõnul ei ole koolide profülaktiline sulgemine teooria seisukohalt Covid-19 profülaktika, aga tegelikkuses näeme, et koolide profülaktiline sulgemine on küllaltki sage.

„Teoorias peaksime sulgema enne lõbustused ja siis töö. Praktikas on kerge viia koolid distantsõppele, aga palju raskem on sulgeda kaubanduskeskusi, huviringe ja restorane," ütles teadlane.

„Me kõik teame, et lapsed ja noored ei ole Covidi peamised ohvrid, lapsed põevad valdavalt kergelt, sadadest haiglas olnud inimestest on olnud 12 inimest sellised, kes on alla 15 aastat vanad, ja needki kergete sümptomitega," lisas ta.

Irja Lutsar tõdes ka seda, et viirus möllab rohkem arenenud maades.

„Seekord on midagi väga eriskummalist juhtunud nakkushaigustega - vaesemad ja vähemarenenud riigid on vähem pihta saanud. See on midagi, mis on minule, kui infektsioonhaigustega aastaid tegelenud inimesele täiesti uus olukord," rääkis Lutsar.

Ta arvas ka, et terviseamet peaks rahvale mitte jagama niivõrd viiruse kohta käivaid statistilisi numbreid vaid nende tõlgendusi, et mitte tekitada rohkem küsimusi kui anda vastuseid.

„Riigi analüütiline võimekus jätab minu hinnangul ka täna soovida," sõnas ta.