HOIA on praegu eelkõige lähikontaktsete tuvastamise rakendus ning kuna terviseamet loeb lähikontaktiks kontakti COVID-19 haigega, mis toimus kauem kui 15 minutit ja lähemal kui 2 meetrit, siis see on peamine parameeter, mis kehtib ja mida kavas muuta ei ole, rääkis Fortele sotsiaalministeeriumi arendusüksuse TEHIKu esindaja Karilin Engelbrecht.

„Küll aga ei välistaks võimalust tulevikus rakendust arendada juhukontaktide tuvastamiseks," sõnas Engelbrecht.

Juhukontakt on kontakt, mis võib toimuda haigestunud inimesega pika aja jooksul ja kaugema distantsi tagant kui kaks meetrit, kuid nakkusoht on siiski olemas.

Kontakti aega ei ole TEHIKul plaanis muuta, sest HOIA on ja jääb inimese privaatsust austavaks rakenduseks.

Kui kiiresti HOIA rakendus praegu inimesi kontaktist teavitab? Engelbrechti sõnul sõltub see mitmest aspektist.

„Võtame näiteks, et inimene puutub kolmapäeval kokku koroonahaigega, kes teeb testi, saab positiivse tulemuse ja märgib ennast HOIA rakenduses haigeks alles reedel. Sellisel juhul laetakse nakatunu anonüümsed koodid ehk teavitused kesksesse serverisse alles reedel ning telefonid võrdlevad sel päeval koode kaks korda päevas - hommikul ja õhtul. Kui vastavus on olemas, siis saadetakse lähikontaktsetele teavitused välja," selgitas ta.

Üldine reegel on, et teavitussõnumid saadetakse nakatunuks märkimise järel teiste inimeste telefonidele hiljemalt järgmise 24 tunni jooksul.