Tänapäeval, mil tipptelefonid võivad maksta 2000+ eurot – ja väärismaterjalidega kaetuna veel kordades rohkem –, kõlab luksustelefon arusaamatu väljendina. Mida ühele telefonile veel lisada, et selle eest tuhandeid eurosid maksta, eks ole.

Aga ometi olid sellised seadmed kunagi laialt levinud. Üks tuntumaid tootjaid Vertu (mis kuulus algselt Nokiale) lõpetas tegevuse muuseas alles 2017. a.

Luksustelefonid rõhusid bling'ile välimusele, kuigi sisu ei suutnud kiirelt areneva moodsa tehnoloogia maailmaga pahatihti kaasas käia. Samamoodi võib kirjeldada ka uue luksustelefonide tootja, briti firma Xor (hääldub nagu "egsor") esikmudelit.

Firma esiktelefon Titanium näeb vähemalt esimestel promopiltidel välja täpselt nagu mõni Nokia paari aastakümne tagune kallima otsa nuputelefon, ja üllatuslikult on selle sisu samavääriline.

Seade pakub 2G ja 3G levi ja SMS-ide saatmist. Pole siis ime, et täislaaditud aku peab kuni viis tööpäeva vastu, nagu tootja väidab.

Moodsamatest lahendustest on kasutusel õhukvaliteedi-sensor, juhtmeta laadimine ja aktiivne mürasummutus.

Kui leiad teise sama rikka ja lahke, kellel pole kahju sellise retrotelefoni eest üle 3300 euro välja käia, siis saate omavahel kasutada riistvarapõhist kõnede ja tekstisõnumite krüpteerimist (256-bitine AES).

Krüpteeritud kõnedele võib määrata erineva helina ja su käsutuses on ka salakood, millega telefoni sisu eemalt kustutada. Kõlab nagu burner- ehk ühekordne telefon salaäriprojektideks sellele ühele protsendile Maa rahvastikust, kes tõesti nurjatult rikkad on.

Xori asutas muide Vertu kunagine disainiboss Hutch Hutchison koos mitme oma tollase alluvaga. Hutchison väidab, et temaga võttis "anonüümselt" ühendust grupp kunagisi Vertu kasutajaid, kes olid nõus sarnase kauba eest endiselt tuhandeid eurosid maksma, ning aitasid tal selleks idufirmale aluse panna.

"Vajadusest sündinud inspiratsioon," nagu seisab kirjas Xori kodukal.

Titanium ilmub uue aasta esimese veerandi jooksul.