„See näotuvastuse teema on läbi käinud küll, meie vaatest pigem küll KOV valimiste vaates. Ka rahvahääletuse puhul kaalume koos teiste lahendustega, aga täna seda lubada küll ei saa - ei ole mingeid eelnõusid ega tegevuskavasid kinnitatud," ütles Fortele MKMi pressiesindaja.

Tema sõnul on minister andnud pigem oma hinnanguid asjadele, mitte ei ole kõnelenud faktide keeles.

Kehtiv seadus ei sea hääletamise tingimuseks täiendavat kontrolli näotuvastuse või muude biomeetriliste andmete alusel.

„Näotuvastuse kasutamine e-valimistel eeldab põhjalikku turvaanalüüsi ja seejärel valijarakenduse ja e-hääletamise süsteemide täiendamist ja pigem me ei näe, et seda rahvahääletuseks jõuaks teostada," ütles pressiesindaja.

Siem: olukord on skisofreeniline

IT-minister Raul Siem ütles eile intervjuus Vikerraadiole aga, et on „äärmiselt optimistlik", et näotuvastuse kehtestamine täiendava e-hääletamise turvameetmena jõutakse viia ellu juba rahvahääletuse ajaks.

Ta on toonud eeskujuks osasid pankasid, kes kasutavad kaameratuvastust kontode loomiseks. Samas saavad juba pangakontosid omavad kliendid hiljem tehinguid teha ilma igasuguse näotuvastuseta - lihtsalt ID-kaardi või Mobiil-ID abil, nagu seni on saanud ka valimistel e-hääletada.

Siem valas aga raadiosaates jätkuvalt õli tulle e-valimiste turvalisuse osas ja seadis selle otseselt kahtluse alla.

„Paraku on olukord ju selline, et meie e-valimistega seonduv ja selle ümber toimuv on olnud valimisrakenduse kasutusele võtmisest saati märkimisväärselt skisofreeniline. Ehk siis: valimised ei ole jätkuvalt läbipaistvad, nad ei ole üheselt mõistetavad, nad ei ole kontrollitavad ja nii edasi. Häältega toimub tõepoolest anomaaliaid - on nad siis tehnilist laadi, on nad siis muud laadi - seda me ju hetkel ei tea," sõnas minister.

Siemi sõnul on probleemiks see, et valimisrakendusega seotud isikute ring on äärmiselt piiratud, kelle retoorika on olnud, et „uskuge, kõik on turvaline".

„Mina arva, et e-valimised ei peaks olema usuküsimus. Usuküsimustes tuleks pöörduda teiste institutsioonide poole," ütles minister.

Siem heitis ette ka seda, et valimiskomisjoni ja valimisteenistuse senine koosseis pole olnud valmis kõrgetasemelisi küberturbefunktsioone ellu viima.

Mis puutub EKRE kaasliidri Mart Helme kõhklustesse, et e-valimiste käigus on suur osa hääli kellegi poolt kanditud Reformierakonna kandidaatidele, siis selles osas leidis Siem, et digimaailmas pole võimatuid asju.

„See, kas see on võimalik või ei ole võimalik, on praegusel hetkel hinnangute küsimus," sõnas minister.