Avalik kiri on adresseeritud nimeliselt neljale isikule, nende hulgas loomulikult firma kaasasutaja ja ülim boss Mark Zuckerberg. Alla kirjutasid läkitusele aga üle 200 Facebooki keskkonna sisumoderaatori üle maailma.

Lühidalt ei meeldi allakirjutanutele nõue kontorites töötada, kuigi väljas möllab koroonapandeemia ja, üldse, arvutitööd saab tõhusalt teha ju ka kodus.

Arstitõend lubab küll kaugtööd teha, aga see ei aita ju hea tervise juures olevate töötajate lähedasi, kes kuuluvad riskigruppi ega pruugi COVID-19-nakkust kergelt üle elada (kui üldse)

Moderaatorid kinnitavad, et on pöördunud oma juhtide ja nende esindajate poole palvega kaugtöö-luba saada ka enne, aga tulutult. "Me avaldame selle kirja, sest meile pole enam valikut jäänud!"

Allakirjutanud usuvad, et kontoris töötamise nõue püsib jõus Facebooki keskkonna sisu modereeriv tehisintellekt (tarkvara) on veel liiga niru, et iseseisvalt hakkama saada – "valgusaastate kaugusel" tõelisest efektiivsusest.

Palju lubatud sisu jäi väidetavalt tehisintellekti hallatud filtrite tõttu avaldamata, lubamatu kraam (sh vägivaldne ja laste ärakasutamist kujutav sisu) aga mitte.

Moderaatorid kaebavad ka töötingimuste üle kontoris. Tööandja ei maksa nende vaimse tervise abi eest ja kohtleb neid lepinguliste töötegijate, mitte täisvereliste töötajatena.

Facebooki esindajad on peamised avalikus kirjas toodud süüdistused tagasi lükanud. Esiteks olla 15 000 sisumoderaatorist enamik pandeemia ajal siiski kodus töötanud ja see jätkuvat, kuni kole viirus enam ühiskonda ei ohusta.

Teiseks olla kõigil kohe esimesest tööpäevast olnud ligipääs vaimse tervise abile, eriolukorratõttu kontoris kasutusele võetud lisa-turvameetmetest rääkimata.

FB sisumoderaatorite üks püsivamaid kaebusi ongi olnud töö halb mõju vaimsele tervisele. Peavad nad ju kasutajate postitatud sisu läbi vaadates igasuguseid nilbusi ja muidu raskelt talutavat kraami nägema, mida avalikkuse ette jõudmast takistada.

Moderaatorid on töötingimuste üle avalikult kaevanud ennegi ja selle eest isegi lisaraha kätte võidelnud.

Näiteks mais soostus kohtuvaidluse kaotanud Facebook töötajatele 52 miljonit USA dollarit kahjutasu maksma (kollektiivhagis osales 11 250 moderaatorit) just kaebuse tõttu, et töö rikub vaimset tervist.