Tohter arvas, et liha tekitab saatanlikku seksiiha. Seetõttu leiutas ta üheskoos vend Williga lihata hommikusöögi Kellogg’si maisihelbed. Selmet himusid alla suruda, tegid kuldsed helbed vendadest hoopis surmavaenlased, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

USAs Michigani osariigis oli saabunud öö, kuid kaks meest alles alustasid oma veidra tööga.

Köögilaual seisis John Harvey Kellogg, käes ämber, mis oli keedetud nisu- ja maisiterasid ääreni täis. Põrandal oli ootel ta noorem vend Will Keith Kellogg, nuga käes.

John tühjendas ämbri lehtrisse, mille kaudu libisesid terad köögilauale kinnitatud rullikute vahele, ning keeras vänta, nii et terad pressiti rullide vahel helvesteks ja kukkusid köögilauale. Will kaapis helbed noaga rullikute alt laualt kaussi.

Seejärel röstisid kaks venda helbeid ahjus, kuni need omandasid kuldse värvuse. Pärast seda maitsesid nad oma töö vilja. Kõik helbed olid krõbedad ja täiuslikult röstitud.

Vennad olid astunud suure sammu lähemale eesmärgile valmistada toitev hommikusöök, mis suudaks ühtaegu võidelda nii kõhukinnisusega, millega oli hädas arvutu hulk ameeriklasi, kui ka talitseda inimeste ülearust seksihimu.

Vennad Kelloggid ei teadnud, et nad olid tol 1894. aasta ööl valmistanud maailma esimese portsjoni maisihelbeid. Kuldsed helbed tegid Will Kelloggist Ameerika Ühendriikide ühe rikkaima mehe, kuid tohutu edu hävitas vendade sõpruse igaveseks.

Tervislik eluviis oli vendade arvates kõige alus. John ja Will sündisid vastavalt 1852. ja 1860. aastal Michigani osariigis Battle Creekis.

Linn oli USA ühe kristliku sekti, seitsmenda päeva adventistide, tugipunkt. Perekond Kelloggid oli samamoodi nagu sekti asutajad, abielupaar Ellen ja James White, täielikult veendunud, et viimne kohtupäev oli lähedal ja ainult tervislik ja kristlik eluviis võis kindlustada pääsemise.

Ellen White oli adventistide prohvet ja ta jutlustas, et inimese pääs paradiisi oleneb tervest kehast, kuna inimkeha on andnud jumal. Seetõttu pidi kogudus loobuma lihast, tubakast ja alkoholist, millega kaasnesid patt ja „loomadest madalam seisund“, nagu Ellen White väljendus.

Kõige hullem asi oli eneserahuldamine. Adventistide prohveti järgi põhjustas „eneserüvetamine“ pimedaksjäämist ja vähki.

Battle Creeki linnas asus kristlik raviasutus, mida kutsuti nimega Western Health Reform Institute. Selles viibis igal aastal rohkelt ameeriklasi, et palvete ja dieedi abil pääseda ülesöömisest, kõrgest vererõhust ja stressist.

Koolipoisina sai John Kellogg osaajaga tööd White’ide trükikojas tinaladujana, kuid ta innustus Ellen White’i kirjutistest niivõrd kõvasti, et temast sai taimetoitlane ning ta hakkas ravilas õpetama inimestele eluviisi, mis oleks tervislik ja ühtlasi kristlik.

Johni kõneosavus sütitas nii mõneski inimeses usu ja White’id otsustasid täita noormehe unistuse saada arstiks.

Hoolimata umbusust teaduse vastu arvasid White’id, et kui John saab meditsiinihariduse, suudab ta meelitada rohkem inimesi Battle Creeki ravilasse. Abielupaar White maksis 330 dollarit, et nende 21aastane protežee saaks õppekoha Põhja-Ameerika kõige paremas haiglas Bellevue Hospital.

Kuidas vennad Kelloggsid panid aluse maishelveste-impeeriumile, loe novembri Imelisest Ajaloost!