„Vastavalt tootja juhistele loeti varem positiivseks PCR prooviks, kui positiivse vastuse andsid kolm geeni. Alates 31. oktoobrist on meil tootja poolt kasutusel niisugune komplekt, kus positiivseks vastuseks on piisab sellest, kui positiivse vastuse annab kõigest üks geen," väidab haigla.

Lihtsamalt öeldes tähendab see haigla teatel, et positiivset koroonaviiruse proovi on nüüd lihtsam saada kui eelmise komplektiga.

Kuressaare haigla kasutab COVID-19 tuvastamiseks tootja komplekti AllplexTM 2019-nCoV Assay, kus tsüklite arv on 40 ja määratakse kolm SARS-COV-2 geeni: E, RdRP ja N.

Kuressaare haiglal on võime teha koroonaviiruse SARS-CoV-2 RNA diagnostikat PCR meetodil.

Haigla küll kustutas oma teate pärast Forte artikli avaldamist:

Ent enne kustutamist nägi see välja selline:

Terviseameti nakkushaiguste labori laborispetsialist Maarja Toots ütles Kuressaare haigla sotsiaalmeediapostitust kommenteerides, et tegelikult kasutatakse enamiku haigustekitajate määramiseks vaid ühte geeni.

„Kuna SARS-CoV-2 on veel nii uus ning pandeemiline - ja nagu iga uue ja võõra asja puhul, ollakse eriti ettevaatlikud -, kasutatakse hetkel valdavalt mitme geeni kombinatsiooni. See aitab hoida ära valenegatiivseid tulemusi, mis võiksid tekkida viiruse genoomi muteerumisest just selles alas, millele meie analüüs on üles ehitatud,“ rääkis Toots.

Enamiku komplektide puhul võib Tootsi sõnul näha, et mõni geen annab paremat signaali, mõni palju nõrgemat. See on oluline just nende proovide puhul, kus viiruse RNA hulk on väike.

„Selliste proovide korral - ja ka laboris lahjendatud positiivsete proovide puhul - saamegi positiivse signaali ühe-kahe tugevama geeniga, aga negatiivse signaali geeniga, mille tulemus ongi alati nõrgem. Sellised proovid vaadatakse laborites omakorda ükshaaval üle ja tavaliselt korratakse,“ lisas Maarja Toots.

Terviseameti nakkushaiguste labori juhataja Külli Rae on Fortele öelnud, et igal laboril on kasutuses oma testkomplekt ja selle valik oleneb sellest, millised seadmed on laboris.

„Terviseameti laboris on avatud platvormiga Real-time seade ja saame valida paljude seast, kuid oleme valideerinud in-house meetodi, mis WHO veebilehel tähistatud kui „Charité, Germany RdRP, E, N", mille jaoks ostame erinevad reaktiivid ja praimerid eri tootjatelt ja tarnijatelt," rääkis Rae.

Haiglate laborid on vabad oma valikuid ise tegema, see ei ole riiklikult reguleeritud.

Ootame Synlabi ja terviseameti värskemat kommentaari Kuressaare haigla seisukohale