USA-s Michigani osariigis võttis kohalik ülikool kevadel ja suvel jälgimise alla üle 1250 koroonapatsiendi 38 haiglast. Selgus, et koguni 7% neist pärast haiglaravi ikkagi kahe kuu jooksul suri, kusjuures intensiivravi üle elanud patsientide seas oli järelsuremus 10%.

Ligi 15% kojusaadetuid jõudis paraku haiglaravile tagasi, kirjutab Medical Xpress.

Kui teadlased 488 ellujäänud patsienti umbes 60 päeva pärast haiglaravi telefoni teel küsitlesid, kuulsid nad pikki jutte tervise- ja eluhädadest.

"Selle haiguse vaimsed, rahalised ja füüsilised tagajärjed ellujäänutele tunduvad olevat märkimisväärsed," tõdes uuringu juht Vineet Chopra Michigani meditsiiniülikoolist.

Koguni üle 39% küsitletud patsiente ütles, et pole kaks kuud pärast haiglast lahkumist veel tavapäraste tegevuste juurde naasnud. Ligi 23% ütles, et neil on tekkinud õhupuudus lihtsalt trepist üles astudes. Kolmandikul olid pidevad koroonasümptomite sarnased häired, näiteks probleemid maitse- või lõhnameelega.

Ligi 40% ei olnud tööle naasnud, samal ajal 26% tagasi tööle läinud inimesi ütles, et peavad oma tervise tõttu töötama vähem tunde või vähendama tööülesannete hulka.

Ligi 10% küsitletuid oli ära kulutanud kõik oma säästud ja 37% tunnistas, et koroona on vähemalt mingil määral nende finantsseisu mõjutanud.