„See mutatsioon võib kujutada endast ohtu, et tulevased vaktsiinid ei toimi nii nagu peaks. Kõik naaritsad on vaja tappa," ütles Taani peaminister Mette Frederiksen AFP teatel eilsel pressikonverentsil.

Taani politseijuhi Thorkild Fogde sõnul alustatakse tapmist nii kiiresti kui võimalik, kuid möönis, et 1080 farmis elava 15-17 miljoni naaritsa puhul on see "väga suur ettevõtmine".

Koroonaviirust on avastatud 207 Taani naaritsafarmis, sealhulgas mõnedel juhtudel selle muteerunud versiooni, mille puhul on kinnitust leidnud selle kandumine inimestele.

Maailma Terviseorganisatsiooni sõnul levib koroonaviirus peamiselt inimeselt inimesele, kuid on tõendeid selle levitamise kohta ka inimese ja looma vahel. Viirust on tuvastatud vähestel koertel ja kassidel ning ka Hollandi, Hispaania ja Taani naaritsafarmides.

"Mõnel juhul on inimese poolt nakatunud naaritsad viiruse teistele inimestele edasi andnud," öeldi WHOst AFP-le saadetud teates.

Tervishoiuasutused on ka jõudnud järeldusele, et antikehad ei suuda muteerunud viirust tavalise versiooniga võrreldes samaväärselt pärssida.

"Uuringud on näidanud, et mutatsioonid võivad mõjutada praeguseid Covid-19 vaktsiinikandidaate. See on oht koroonaviiruse vaktsiinide väljatöötamisele. Seetõttu on oluline, et teeksime riiklikult pingutusi." ütles Taani terviseminister Magnus Heunicke.

Ehkki enamikul juhtudest tuvastati viirust Jüütimaa regiooni põhjaosas, tapetakse kõik riigis olevad naaritsad.

Taani TV2 videos on näha, kuidas see kõik toimub.