Paljusid peletabki nutikodundusega katsetamast eelarvamus, et selleks peab tehnoloogiavallas üle keskmise tark olema ja ka üht-teist teadma elektrivõrgust ja kaabeldamisest.

Nutikodu loomist on lihtne alustada aga vidinatest nagu nutikas lambipirn, mille kasutamiseks peab selle lihtsalt tavalisse pirnipessa keerama ja valgustuse juhtimine nutiseadme teel võibki alata.

How-to Geek kirjutab aga, et kasulikemaid nutikoduseadmeid üldse on video-uksekell, millest saab läbimõeldud paigalduse järel vidin, ilma milleta on raske edasist koduelu ettegi kujutada. Sellised pole ka väga kallid, hinnad algavad 100 euro kandist, kuigi on ka kordades kallimaid variante.

Tootjad pakuvad videouksekellale tavaliselt kuutasu eest lisavõimalusi, aga enamik mudeleid toimib edukalt ka ilma selleta.

Video-uksekell on põhimõtteliselt kaamera, mikrofoni ja kõlariga varustatud uksekell, mis peab interneti teel sidet nutiseadmega. Mõne kella saab elektrivõrku ühendada, mõni kasutab akut ja vajab koostööks juhtmeta uksekella.

Kaamera salvestab heli ja videot ning striimib need nutiseadmesse; salvestamis- ja edastamismahud sõltuvad akukestusest. Pidevat striimimist ei maksa siiski pigem eeldada, see kulutaks liiga ruttu akumahtu.

Videouksekella töö on selline: kui keegi satub selle kaamera vaatevälja, saabub nutiseadmesse teavitus ja kaamera hakkab kasutaja eelistuse korral ka pilti edastama. Ja kui läheneja helistab uksekella, võib temaga rääkida (mikrofoni teel kaugsuhelda).

Kusjuures tänu nutiseadmest vahendajale ei pea sa tulija nägemiseks ja temaga suhtlemiseks isegi kodus olema. Viibi kasvõi reisil. Kui sul on ka nuti-ukselukk, siis võid tulija isegi oma koju lasta (ikka nutiseadme teel).

Lisaboonus on saada teavitusi ka selle kohta, kes üldse su uksele lähenevad ja mida seal teevad või sinna maha jätavad.

Millised võimalused su video-uksekellale aga täpselt kättesaadavad on, sõltub mudelist ja selle juurde soetatud kuutasupõhistest lisavõimalustest (mille hinnad võivad ulatuda mõnest paarikümne euroni kuus).

Kindlasti tasub enne videouksekella ostmist uurida, et millised võimalused on tausta. Näiteks Google’i Nest-seaded on tuntud kaubamärgist hoolimata ilma igakuise lisatasuta üsna algelised. Mh ei saa videot salvestada, vaid pead piirduma viimase kolme tunni sündmustest piltide sirvimisega.