„Kokkulepe juhtlauseks võiks olla „Made in Sweden" - see iseloomustab hästi meie pikaaegset ja innovatiivset koostööd Ericssoniga. Aastakümnete jooksul oleme üheskoos loonud lahendusi, mis toovad kokku inimesed ja ettevõtted. Üheks selliseks näiteks on 5G toel sõitva isejuhtiva elektribussi projekti käivitamine Stockholmis kaks nädalat tagasi," sõnas Telia Company tegevjuht Allison Kirkby.

Ericssoni ja Telia koostöö ulatub enam kui sajanditagusesse aega. Näiteks juba 2016. aastal sõlmiti 5G arendamist hõlmav strateegiline partnerlusleping, 2018. aasta lõpus avasid ettevõtted Talllinna tehnikaülikooli ülikoolilinnakus esimese 5G testvõrgu.

Telia Company avas oma esimese avaliku 5G võrgu 2019. aastal Soomes. Järgmised võrgud avati 2020. aasta alguses Norras ja Rootsis ning käesoleval sügisel avatakse 5G võrk Taanis.

Konkurent Tele2 kasutab Eestis peamiselt Nokia ja Elisa peamiselt Huawei mobiilsidetehnoloogiat. Riigi seadusandlikud tegevused näitavad, et Elisal tuleb Huaweist riigi julgeoleku huvides loobuda.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium pole vahetuvate ministrite ja nende muutlike plaanide tõttu siiamaani suutnud välja kuulutada 5G teenuse osutamiseks vajalikku sageduskonkurssi.

"Konsultatsioonid sideettevõtjatega on lõppenud ja käib eelnõu viimistlemine. Aluseks on lubade neljane jaotus," ütles MKMi pressiesindaja eile Fortele.