Praegune pime aeg loob eriti head võimalused olla autojuhtidele nähtamatu: pane selga tumedad, soovitavalt porikarva riided, ära mingil juhul kasuta helkurit ning võid olla kindel, et ükski autojuht ei märka sind enne, kui on hilja. Normaalne inimene muidugi kannab helkurit või isegi mitut, sest elu on armas.

Eks võimalusi jääda märkamatuks on teisigi, kuid seda lugu ajendas mind kirjutama hoopis harjumuspäratum variant liikluses nähtamatu olla. Või täpsemalt, lihtne viis olla tänaval lihtsalt tühi koht.

Kastisüsteem Eesti liikluses nii otseses kui ülekantud tähenduses

Eesti liikluses käib igapäevaselt staatusemäng ning toimib kastisüsteem. Seda nii otseselt kui ülekantult: mida suurem on metallkast su ümber, seda suurem õigus näikse sul olevat teistest “üle sõita”. Auto on staatus, auto on kultus. Suurele osale liiklejatest ikka veel mitte pelgalt sõiduriist, vaid labane riistapikendus, mille (ilmselgelt) alateadlik funktsioon on nõrgematele “ära panemine” ja koha kätte näitamine.

Olen viimased pool aastat liigelnud väikese Renault Thaliaga. Disainerid pole selle välimusele küll üleliia tunde kulutanud, aga oma funktsiooni sõiduriistana täidab see lihtne masin täie raha eest.

Kõige tõsisem miinus avaldub aga liikluses: sind justkui ei oleks suuremate kastidega liiklejate jaoks olemas, sa oled nende jaoks nähtamatu.

Kuigi auto on kiiskavpunast värvi ning sel tuled põlevad, kõrgemas kastis sõitjad seda ei märka. Mida suurem ja uuem on auto, seda nähtamatum on Thalia, ja muidugi sõitjad selles.

Vahet pole, kas ma sõidan Wazeì järgi +5 km/h kiirusega või +10 km/h kiirusega, olen ma peateel, ringristmikul – ilmselgelt sõidueesõigusega. Mind lihtsalt ei ole olemas häirivalt suure osa liiklejate jaoks.

Kuidas teisiti seletada asjaolu, et “Anna teed” märgi eel aeglustav autojuht vaatab minu poole ning paari hetke pärast… kiirendab mulle ette!?

Ringristmikule lähenev juht “annab talda” ja tahab Thalia külje maha sõita ning kuna ette saada ei õnnestunud, siis istub pärast seda kiivalt tagastanges kinni ja “püssib” esimesel võimalusel mootori möirates mööda!?

Ilmselgelt olengi ma nähtamatu. Ja need ei ole üksnes alfaisased oma vägevate masinatega, vaid ka kaunimad daamid, kes iga hinna eest maanteel mööda pressivad, kuigi GPS näitab liiklusvoo ühtlaseks kiiruseks 105 km tunnis.