Õigemini ka siin jagunevad klapid kaheks suureks grupiks. Ühte kuuluvad kõrvaklapid, mis on valmistatud helitehnikat tootvate firmade poolt ja teises on klapid, mis on toodetud lihtsalt firmade poolt, mis loodavad juhtmevabaduse buumi pealt prisket kasu lõigata, kirjutab Digitest.ee.

Boya BY-AP4 klappidel on sellepoolest vedanud, et nende valmistajafirma on tuntud juba varem oma heade ja soodsate mikrofonide poolest.

Välimus

Mõned ajad tagasi käisid minu käest läbi ka Boya BY-AP1 kõrvaklapid ning võrreldes oma eelkäijatega on Boya BY-AP4 mudel läbi teinud üsna silmatorkava arengu.

Varasem läikiv plasttops on asendunud mati karbiga, mida vääristab vaskne metalltriip karbikaane servas – väike asi, aga maitsekas. Maitsekad on ka valged LED-tuled karbi esiküljel, mis näitavad karbi aku täituvust.

Sarnaselt oma esimese mudeliga on Boya ka oma värskele BY-AP4 mudelile kaasa pannud väikese kaitsekotikese, mis sedapuhku on sametine ja kahvatu aprikoosi karva.

Kõrvasisesed juhtmevabad klapid jagunevad teatavasti kaheks – lihtsad punnid, mis kõrva topitakse ning teised, millede mikrofon klappidest välja ulatub nagu legendaarsetel AirPods’idel. Boya BY-AP4 kuulub nende viimaste hulka.

Kui Apple AirPods-klappe alguses nende n-ö varre pärast narriti, siis mind isiklikult sellise varre olemasolu ei häiri ja pigem on neid nii isegi mugavam hallata. Tänu varrele on klappide endi mõõtmed väiksemad kui nende eelkäijal. Mõlema klapi väliskülg on varustatud firma logoga, mis minu arvates võiks olemata olla, aga õnneks on see üpris tagasihoidlik.

Heli

Siin tahaks või õigemini tuleks neid kõrvaklappe taas võrrelda oma eelkäijaga. Kui BY-AP1 klappide helipilt oli avar, õhuline ja helge, siis AP4 on pigem selle vastand – soe, bassiküllane ja tume.

Ma ei tea, kas selle taga on tootearendus või turundus, aga mõlemad klapid on mõeldud väga erineva muusika tarvis. Miskipärast seondub selline heli minu jaoks emode ja gootidega – kuulata AP4-ga midagi sünget ja pahaendelist oleks tõeline muusika nende kõrvade jaoks.

Kui soojem heli on põhimõtteliselt ka minu maitset mööda, siis kerge miinusena oli bass minu jaoks pisut karvane. Kui tavaliselt kasutatakse ebatäpse bassiheli kohta väljendid mudane, siis mulle tundus nende klappide bassiheli justnimelt karvasena – võibolla seoses just sellise helipildi sihtgrupiga seoses.

Samas ei saa bassi kerget määrdumist hukka mõista, kui arvestada klappide hinnaklassi, sest detailne ja täpne bass maksab juba kordades rohkem. Eriti sellistesse mõõtudesse paigutatuna.

Kasutamine

Boya BY-AP4 kõrvasisesed juhtmevabad kõrvaklapid valmistasid mulle kasutamisel üllatusi, mida teiste klappide puhul ette pole tulnud. Vabameelsete ja isepäisetena käitusid nad mingites standardsetes olukordades erinevalt.

Nii näiteks polnud mul varem ette tulnud, et laadimistopsi asetatud klapid jätkavad muusika esitamist. Loodetavasti karbi sulgemine siiski lõpetas ka muusika, kuid veel avatud karbist kostsid endiselt helid. Samamoodi alustasid kõrvatorgatud klapid iseseisvalt muusika esitamist ilma mingi minupoolse vahelesegamiseta. Paraku polnud need tegevused regulaarsed, s.t klapid käitusid erineval ajal erinevalt.

Ma pole kindel, kas klappide sedavõrd vabameelne käitumine on taotluslik või on tegu mingite tehniliste probleemidega, kuid positiivse külje pealt kaldun eelistama esimest varianti ja n-ö karbist välja suhtumisega klapid ongi tehtud karbist välja mõtlevatele noortele. Igav selliste klappidega juba ei hakka!

Paraku kippus sellise vabameelsuse positiivset üldmuljet rikkuma fakt, et mõned korrad ühendus karbist välja võttes minu telefoniga ainult üks klapp ning selleks, et stereomuusikat nautida pidin ma mõlemad klapid uuesti karpi panema ja seejärel taas kõrva panema.

Boya BY-AP4 klapid on ka puutetundlikud, s.t muusikat saab hallata klappidele koputades. Sedavõrd väikesemõõtmeliste klappide puhul tundub see olevat ainus võimalus, kuid mulle isiklikult see eriti meelepärane ei ole ning muusika haldamiseks kasutasin pigem kas oma telefoni või nutikella.

Foto: digitest.ee

Asi on selles, et kuna klapid istuvad kõrva suhtelistelt tihkelt, siis tekib nende alla vaakum. Vajutades aga klapile tekitab seesama vaakum aga minu kõrvas ebamugavustunnet – mõistagi ei pruugi see olla nii teiste kasutajatega. Lisaks ei reageeri klapid nendele koputustele ja vajutustele adekvaatselt nii et peale paari segadust tekitavat katset loobusin nende näppimisest täielikult ning piirdusin vaid telefoni ja nutikellaga.

Lisaks helikvaliteedile on klappide puhul üheks oluliseks argumendiks aku kestvus. Boya lubab neile klappidele tervelt kuuetunnist mänguaega, mis on antud hinnaklassis üpris aukartustäratav. Paraku ei suutnud ma ise veenduda antud väite tõesuses, sest hoida kuus tundi järjest midagi kõrvas väsitab ära ka kõige treenituma kõrva.

Miskipärast aga kipun ma ise firma väidet pigem uskuma ja muideks laadimiskarpi saab lihtsalt laadida nii USB-C pesa kaudu kui ka mistahes Qi juhtmevaba laadijaga.

Kui juhtmevabade klappide puhul on saanud kuumaks trendiks mürasummutus, siis Boya klapid ei pea siin häbenema. Ehkki neil puudub n-ö aktiivne mürasummutus, siis on ka passiivsest mürasummutusest piisav, et näiteks tüütust tänava- või kontorimürast edukalt eemalduda. Telefonikõnede haldamine oli suhteliselt kerge, kuid minu jaoks jättis veidi soovida vastuvõetud kõne kvaliteet.

Ning last, but not least. Tänu oma kergele kaalule ja kompaktsele suurusele püsivad klapid kõrvas ülihästi ning ma isegi ei kujuta ette olukorda, et need võiks kõrvast välja pudeneda.

Kokkuvõtteks

Minu jaoks algavad kõrvaklapid eeskätt nende helipildist. Sellest lähtuvalt pole antud klapid mõeldud mitte minule, vaid selle maailma tühisusest ja petlikkusest aru saanud noorele inimesele.

Ka helitugevust on klappidel piisavalt, et sellesse oma maailmavalu edukalt ära uputada. Lisaks aitab passiivne mürasummutus kasutaja edukalt eraldada sumbuursest ilmakärast.

Püüdes defineerida Boya True Wireless BY-AP4 juhtmevabade kõrvaklappide sihtgruppi jõudsin ma järeldusele, et kõige paremini sobivad need klapid erineva tumemuusika sõpradele, kus tähtis pole mitte heli detailsus, vaid meeleolu edasiandmine.

Kui su südames pole usku helgesse tulevikku ja inimkonna kui sellise progressi ning klappide puutetundlikus on sinu arvates tühine ja mõttetu, siis on need klapid just sinu jaoks. Paraku eeldab klappide hind vähemalt mingitki osalust mundaansest (ingl mundane) töötegemisest ehkki klapid on ainult 10 eurot kallimad oma eelkäijast.