Videostriimingusaite, mille keskkonnast filme, sarju ja muud sisu enda arvutisse või telefoni striimida (voogedastada), on viimastel aastatel jõudsalt aina juurde tekkinud. Enamik neist Eestis tegutseda ei taha ja kes tahavadki, näitavad meile piiratud valikut, aga selle probleemi lahendab vajadusel VPN.

Leidub aga suurem probleem, mida ei saagi hetkel avitada – juhtivad videosaidid nagu (Eestis mitte tegutsev) Disney+ ja Netflix ei taha huvilistele enam tasuta sisu pakkuda.

Disney+ alustas tegevust alles möödunud novembris ehk 11 kuu eest, aga seda võib kindlasti juba videostriiminguvalla juhtivate tegijate sekka lugeda.

Omasugustest ainsana Disney, Pixari, Marveli, "Star Warsi" ja National Geographic'u sisu pakkuv teenus kosus oma atraktiivse menüü ja pika tasuta tutvumisperioodi toel nii ruttu, et juba tänavu augustis oli 60,5 miljonit kasutajat täis.

Paljud neist tasuta lõuna peale kohale meelitatud kasutajatest hiljem tasulisena jätkavad, on muidugi iseküsimus. Disney+ on igatahes oma jätkuvas edus nii kindel, et keeras esimese suure videosaidina tasuta kontod päris kinni. USAs kui teenuse põhiturul toimus see juunis, veidi enne jaanipäeva.

Praegu usutavasti 200miljonilist kasutajaskonda (aprillis oli see arv 193 mln) nautiv Netflix on küll seni alati tasuta tutvumist võimaldanud, aga ootamatult loobusid USAs äsja sellest nemadki.

Eestis on Netflixi tasuta tutvumisperiood hetkel veel alles, aga murettekitav on see trend kindlasti. Kui suurimad videosaidid ei kõhkle USAd kui oma suurimat turgu nii kohelda (ja ilma etteteatamiseta), siis ei pruugi pikka pidu olla ka teistelgi.

See oleks ehk väiksem probleem, kui videokeskkonnad annaks hea selge ülevaate, mida nende menüü täpselt sisaldab.

Aga see segane viis, kuidas videoteenused oma sisu reklaamivad ja oma keskkonnaski esile tõstavad, teeb niigi raskeks kindlaks teha, et kas tasub teenuse eest maksta või mitte.

Lisaks pole keskkonda jõudev sisu seal igavesti, vaid võib mingi aja pärast kaduda ja uute teostega asenduda. Rääkimata sellest, et valik on riigiti väga erinev. Kui tutvumiskontodki on kadumisele määratud, muutub informeeritud otsuse tegemine veel raskemaks.

Õnneks on fännisaite nagu What's on Netflix, mis aitavad sisust mingi ülevaate saada, et siis juba kindel liitumisotsus teha või maha matta.

Kuidas juhtivad saidid aga korraga nii julgeks läksid, et niisama tutvujad "ära lõikavad"? Näpuga saab näidata vana hea koroonapandeemia poole, eriti arvestades seda, kui kimpus on sellega endiselt USA.

Kinod on USAs kas kinni või ei saa täistuuridel töötada, filme toodetakse oluliselt vähem (eriti neid suurprojekte, mis rahvast massiliselt kohale meelitasid), mõnigi oodatud film esilinastub otse kuskil striimingusaidil... Paljud peavad endiselt kodus istuma või ei saa majandussurutise tõttu palju raha meelelahutusele enam kulutada...

Pole ime, et Disney+ ja Netflix taipavad oma potentsiaali masside koduse "lohutajana" ja püüavad raskest olukorrast viimast võtta, nagu näiteks apteegid eriolukorra alguses, kui kõik hakkasid äkki maske ja kätepuhastusvahendeid küsima.

Üks põhjus tasuta vaatamist mitte enam pakkuda võib olla ka selles, et inimesed hakkasid seda näiteks eriti eriolukorra ajal massiliselt ära kasutama. Väga kerge on aina uusi e-postiaadresse luua, millega endale järjekordne kuuajaline tasuta konto nõutada.

Küsimus on, kas teised striimingusaidid järgnevad Disney+ ja Netflixi eeskujule ja tasuta kontod rändavadki ajaloo prügikasti.