2019. aasta märtsis käskis Ameerika Ühendriikide president Donald Trump NASA-l hiljemalt 2024. aastaks ameerika astronaudid Kuule viia. USA asepresident Mike Pence on öelnud, et selle kosmosemissiooni jaoks eraldatakse „ükskõik, millised vajalikud vahendid". USA riigijuhtide initsiatiivi toetab ka NASA juht Jim Bridenstine.

Ameeriklaste uus Kuu missioon sai 2019. aasta mais nimeks Artemis. Programmi jaoks on vajalik üliraskete rakettide SLS (Space Launch System) ehituse kiirendamine ja rahvusvahelise Kuu-lähedase orbitaaljaama Gateway arendamine. Artemise programmi on kavas rakendada kahes etapis, millest esimene keskendub kiirusele ja teine jätkusuutlikkusele. Esimese etapi peamine ülesanne on tagada, et aastaks 2024 oleks Ameerika maandunud Kuu lõunapoolusel, kus on avastatud veejää varud. Teise etapi osana peaks NASA koos rahvusvaheliste partneritega tagama aastaks 2028 inimese püsiva kohaloleku Kuu pinnal ja orbiidil.

Artemise esimene etapp hõlmab kolme SLS-i stardi, mis kannavad Orioni kosmoseaparaati. Missiooni Artemis-1 ajal on kavandatud mehitamata Kuu lend, Artemis-2 (aastal 2023) - mehitatud lend, Artemis-3 - astronautide laskumine Maa loodusliku kaaslase pinnale. Samal ajal peaks algama ka vastava infrastruktuuri rajamine Kuu orbiidil ja pinnal, millesse kaasatakse kolmandaid osapooli, mh. Euroopa Kosmoseagentuuri, Kanadat ja Austraaliat.

Miks tahavad ameeriklased uuesti Kuule lennata?

Sellised suured organisatsioonid, nagu NASA tunnevad end hästi, kui neil on töös suured projektid ja tagatud aastatepikkune finantseerimine. Peale selle tahavad nad teha midagi uut. Nii on teadlastel lihtsalt huvitavam ja raha eraldatakse rohkem.