Bernotase ettevõte Arheox on olnud väga paljude Tallinna, Tartu ja teiste piirkondade arheoloogiliste kaevamiste täideviija. Intervjuus Fortele tõmbab ta katte kõige põnevamatelt viimase aja leidudelt.

Kui palju Tallinnas sel aastal üldse arheoloogiliste kaevamist maht oli - kui palju avatud aukudes kedagi kühveldamas ja kraapimas näha võis?

Suuremad tööd langesid sel aastal kevadele ja sügisele, südasuvi oli tänavu vaiksem. Suve alguses kaevasime Roosikrantsi tänaval, Kaarli puiestee ristmikust Pärnu maantee poole kuni linnavalitsuse hoovi sissesõiduni. Kevadel toimetasime Kalamajas, Oda- ja Küti tänavate ristmikul ning selle lähiümbruses, kus tuli päevavalgele rootsiaegne kalmistu koos hiliskeskaegse kultuurkihiga. Lisaks võib ära märkida Kalaranna Kvartali arenduse, kust avastasime kevadel avalikkuse tähelepanu pälvinud laevavraki. Hetkel kaevame Tatari tänaval keskajast pärinevat kultuurkihti. Tartus käivad veel tööd Jakobi 5 rajatavate haridusteaduskonna hoonete ehitusel.

Kui rikkalik see aasta on avastuste mõttes olnud?

Ma ütleks, et mitmekesine ja rikkalik - oleme kaevanud väga erinevat liiki muistised. Ülipõnev oli Roosikrantsi tänaval avastatud varase metalliaja asulakoht - I aastatuhandest enne Kristust. Kaevasime seal põhimõtteliselt tolleaegse asula sees - ühes kohas oli majanurk, teisal tulease, siis võimalikud postiaugud ja nii edasi.

Mis asula sel ajas ja selles kohas võis enne Kristust Tallinnas olla? Kes siin üldse elasid?

Seal elasid varajase metalliaja inimesed. Oleme leidnud - tegelikult juba eelmisel suvel - ühe väga huvitava sama perioodi matmispaiga Pärnu maanteel asuva Argentiina restorani tagant. Sinna oli maetud tõenäoliselt üks naine, umbes 25-aastane.