Koroonajuhtumite arvestus toimus kuulsas Microsofti kontoritarkvaras Excel, milles leiduvad piirangud panid aga ligi 16 000 koroonapositiivset haihtuma.

Kui viga avastati ja puudujääk tasa tehti, tekkis Ühendkuningriigi statistikas muidugi koroonapositiivsete arvus pealtnäha äkiline kasv.

Vahemikus 25. septembrist kuni 2. oktoobrini läks ajutiselt kaduma 15 841 positiivset juhtumit. Exceli tabel jõudis oma mahukuse ülempiirini ega suutnud enam edasisi andmeid arvesse võtta.

Inglismaa terviseteenistus (Public Health England) ametlikult ei kinnitanud, et asi oli just Exceli-veas, vaid tõi kadunud info põhjuseks umbmäärase "tehnilise probleemi". Briti ajakirjanikud aga sellega ei lepi ja leidsid süüdlaseks olevat Microsofti rakenduse.

Ühendkuningriik on avastatud koroonapositiivsete arvu poolest maailma riikide pingereas hetkel 12. kohal (uudise koostamise hetkel 515 571) ning surmade arvu poolest koguni viiendal kohal (42 369). Seal on ka muidugi hoogsalt testitud (380 490 testi miljoni inimese kohta, kokku juba ligi 25,9 miljonit testi). Nakatunute arv miljoni kohta toob riigile pingereas samas alles 58. koha (7 584)

Huvitaval kombel ületas Excel oma vigase töö tõttu uudisekünnise kahe kuu jooksul juba teist korda. Augusti alguses oli kuulda, et teadlased peavad 27 tähtmärgistatud inimgeeni ümber nimetama, sest Excel kippus neid kuupäevadeks pidama.

Näiteks geenist Membrane Associated Ring-CH-Type-Finger 1 koodiga MARCH1 tegi kontorirakendus äkki 1. märtsi (MAR-1), kirjutab The Verge.