Vatter sõnab, et e-residentide peamiseks huviks on siin ettevõtte odav ja kiire asutamine ning sellegi ajavad kohalikud partneid väikese tasu eest ise korda. Nii selgub, et e-maksuametit ja äriregistrit on kasutanud vaid 2 protsenti e-residentidest.

Avalikkusel on Vatteri sõnul tekkinud aga täiesti vale arusaam, et kui kaugelt välismaalt saab midagi Eestis teha, siis on see anonüümne ja lihtsam on raha pesta. Otsuse ametist lahkuda tegi Vatter enne, kui uus koht välja valitud - programm vajavat kiiret tõuget.

Väljavõte intervjuust:

Nad vajavad Euroopa Liidus ettevõtet - see on peamine?

See on peamine huvi täna, miks e-residentsust taotletakse.

Mitte meie e-teenused?

Ei.

E-residendid kasutavad täpselt neid teenuseid, mida neil parasjagu vaja on. Kindlasti ei vaja nad näiteks teenuseid, mis on suunatud kodanikele ja siinsetele elanikele, nagu näiteks aadressi registreerimine.

Nägin isegi eile statistikat, kus vaid 2 protsenti e-residentidest on sisse loginud meie e-maksuametisse, vaid 5 protsenti ettevõtjaportaali.

Kas te teate, kui palju on eestlasi sinna sisse loginud?

Sama palju.

Veel vähem.

Põhjus on teenusepakkujad. Me oleme ehitanud ökosüsteemi sinna ette - nad kasutavad teenusepakkujaid, kes teevad töö nende eest ära.

E-residentsuse väärtus täna on see, et nad ei pea mõtlema maksuametisse või äriregistrissee  sisselogimisele. Maksad kuus 25 või rohkem eurot ja saad rahulikult oma ettevõttega tegeleda. See on see lihtsus, mida me müüme. Sellepärast nad ei käi seal.

Milleks neile on vaja Euroopa Liidus ettevõtet?

Enamus neist tahab kiirelt toimetada üle Euroopa Liidu erinevate ettevõtetega. Kui me vaatame näiteks ukrainlasi, siis...