Äriregistri andmeil pole 9. juunil asutatud Huawei Technologies Eesti OÜ palganud seni ühtegi töötajat, kuigi suvises pressiteates väitis ettevõte, et neid olevat lausa 15. See väide ei vastanud tõele.

Huawei Technologies Eesti juht Ben Chang Bin selgitas Fortele, et Huawei on suurettevõte, millel on suurettevõtte protsessid, nii et asjad võtavad lihtsalt aega.

„Asutasime alles sellel suvel oma tütarettevõtte Eestis ja tegeleme senise tegevuse üle kandmisega. Teeme mitmeid muutusi nii kontserni sisemises asjaajamises kui ka suhetes klientidega. Uuele üksusele tuleb luua IT-süsteemid, avada pangakontod, luua palgafond, korraldada suhtlemine klientide ja tarnijatega, varem sõlmitud lepingud üle anda. Peame varuma kannatust, sest kõik asjad suurettevõtetes võtavad tavapäraselt väga kaua aega," ütles Chang.

Ta lisas, et ka COVID-19 tõi ettevõttele kaasa palju ebameeldivusi - eriti olukorras, kus mitmed pangaprotseduurid nõuavad näost näkku suhtlemist.

„Tegime Huawei Technologies Eestisse üsna suure kapitali sissemakse 300 000 eurot, mis kinnitab, et me tõepoolest paneme Huawei tegevuse käima kohaliku tütarettevõtte kaudu," kinnitas ettevõtte juht. „Kui kõik ettevalmistused saavad tehtud, on ka Huawei Technologies Eesti OÜ-l oma töötajad."

Ta avaldas lootust, et Eesti äri- ja õiguskeskkond võimaldab teavitada Huawei Technologies Eesti majandustulemustest Äriregistrit juba 2021. aasta 30. juuniks.

Huawei Eesti esinduse töötajad on ametlikult ühe Leedu renditööettevõtte palgal.

Huawei on sattunud USA eestvedamisel paljudes maailma riikides sanktsioonide alla ning ka Eesti välisminister on teatanud, et ei soovi oma 5G-võrkudesse tehnoloogiat ettevõtetelt, mille puhul on kahtlus, et need võivad olla oma koduriigis poliitiliselt mõjutatud. Huawei väidab, et on Hiina valitsusest sõltumatu.