Google'il on nöörimise üle pahaste tarkvaraloojate jaoks lahendus välja pakkuda. Kas nood sellega rahule jäävad, on iseküsimus, sest lahendus annab ühe käega ja võtab teisega.

Lahendus ise on üsna lihtne. Kui Google väljastab oma nutiseadmete opsüsteemi suure väljalaske Android 12 (mis juhtub eeldatavasti 2021. a oktoobris), siis muudab see kasutaja jaoks kergemaks hankida äppe ka teistest rakendusepoodidest peale Google'i enda Play Store'i.

See uuendus, mida Google lubab tulevikus täpsemalt tutvustada, olla tulekul nimelt vastusena tarkvara-arendajate soovidele.

Tundub päris lahke? Sellel pakkumisel on ka varjupool: kõik, kes oma äpi teel digikaupu müüvad, peavad hakkama seda tegema Google'i (ehk siis Play Store'i) maksekanalis ja 30% vahendustasu maksma. Kui äpp seda kanalit veel ei toeta, on kuni 30. septembrini 2021 aega asi korda ajada.

Google lisab, et muudatus mõjutab vaid kuni kolme protsenti äpiloojatest, kes praegu Play Store'is oma äri ajavad, ja 97% neist kasutavad nagunii Google'i maksekanalit. Nii et asi ei tohiks hull olla, sest muudatus mõjutab reaalselt vaid vähem kui üht protsenti äpipakkujatest.

Selle ühe protsendi hulka kuuluvad aga samas sellised hiiglased nagu Netflix ja Spotify, kes praegu lubavad kasutajatel teenuste eest otse neile maksta. Android 12 tulekuga ehk umbes aasta pärast see muutub ja 30% sissevoolavast rahast peaks Google'i omaks saama.

Äpipoed ja nende vahendustasud jõudsid taas avalikkuse tähelepanu keskmesse augustis, kui Epic üritas "Fortnite'i" videomängukeskkonnas digikaupu müüa ja nii Apple kui ka Google rakenduse oma e-poest seepeale eemaldasid.

Nii et Androidi äpi levitamine ei pea tulevikus toimima tingimata Play Store'is, aga kui toimub, siis olgu äpilooja valmis Google'ile 30% igasugusest teenistusest ära maksma. Kui ta just mingit eridiili ei saa, mida näiteks Netflix ja Spotify kindlasti kauplema asuvad.

Võib arvata, et Android 12 siiski ühtegi äpipoodi peale Google'i Play Store'i siiski ei sisalda (eelpaigaldatud äpina) ega viita ka võimalusele teisi poode kasutada. Aga monopolivastastel seadusloojatel ja 30% maksmist liiga kõrgeks hinnaks pidavatel firmadel on terve aasta aega selle vastu võidelda, nii et kes teab, kuidas Android 12 lõpuks rakenduste hankimist kasutajale presenteerib...

[LISATUD 5. OKTOOBRIL] Esimene vastupanu Google'ile 30% maksmise vastu on alanud! India äpiloojad hakkasid kollektiivselt nurisema ja kuna nad esindavad meeletult suurt turgu, ei jäänud Google'il üle muud kui (esialgu) natuke järele anda. 2021. a septembri asemel on India äpiloojatel võimalus venitada 30% maksmisega kuni 2022. a aprillini.