R20 on selle karabiini edasiarendus. Erinevad on monoliitne (ühes tükis) ülemine relvaraam ja LMT patendiga lühikese käiguga gaasikolvisüsteem. See tähendab, et erinevalt algupärasest M4 otsegaasidega ümberlaadimise süsteemist on R20-l gaasikolviga ümberlaadimise süsteem, kirjutab ajakiri Sõdur nr 4 / 2020.

Sarnaseid lühikese gaasikolvisüsteemiga AR-15 tüüpi automaatrelvi kasutavad näiteks Norra kaitsevägi (HK416N), Ameerika Ühendriikide merejalavägi (M27 IAR) ja Prantsusmaa relvajõud (HK416F). Samuti paljude riikide sõjaväe ja politsei eriüksused.

Punatäppsihikuga Vortex Sparc AR varustatud LA-R20-RAHE-143 koos laetud 30-lasulise salvega kaalub 4,2 kg. Vintraua pikkus on 14,3 tolli ehk 370 mm. Relva pikkus kaba kõige pikemas asendis on 880 mm. Efektiivne laskekaugus on kuni 500 m. Komplektis on üheksa salve, millest igaüks kaalub laetuna pool kilo.

Parimas seades saab relva varustada Holosun punatäppsihikuga, kolmekordse suurendusega ja lasersihikuga, millel on distantslüliti.

Lühem versioon LA-R20-RAHE-12 on 305 mm vintrauaga. Selle relva kaal koos laetud 30-lasulise salvega ja punatäppsihikuga on 4,1 kg. Relva pikkus kõige pikemas asendis on 833 mm. Veidi väiksem on ka kuuli algkiirus.

7,62 mm relvadest on samuti kaks modifikatsiooni, mis kannavad mõlemad nime TA-R20-RAHE-16, sest neil on ühe pikkusega relvarauad. Erinev on nende otstarve – üks on mõeldud snaipri abile ja teine jao täpsuslaskurile.

Snaipri abile mõeldud relval on roostevabast terasest valmistatud täpsusraud, mis ei ole nii pika elueaga kui täpsuslaskuri relval olev, aga võimaldab pikematele distantsidele täpsemat tuld.

Relval on kuue- või kaheksakordne optiline sihik, harkjalg ja selle laskekaugus on kuni 800 meetrit. Relva kaal koos laetud salve ja summutiga on 6,8 kg ning pikkus kõige pikemas asendis koos summutiga 1120 mm. Summutiga on varustatud snaipri abide relvad.

R20 relvad on lühikese käiguga gaasikolvisüsteemiga. Erinevalt näiteks Galil relvadest pole gaasikolb kinnitatud lukuraami külge. See tähendab, et lasu sooritamisel annab gaasikolb koos varda ja taandurvedruga lühikese impulsi vastu lukuraami, mis seejärel tagumisse asendisse liigub.

Selle tõttu muutub laskmise ajal relva raskuskese vähem, mis omakorda tagab laskmise ajal stabiilsema sihikupildi. Sellist ümberlaadimise süsteemi loetakse ajakohaseks ja töökindlaks, laskmisel ladestub vähem püssirohugaaside jääke relva sisse ning tagatud on relvaosade pikk eluiga.

Relval on senistest mõnevõrra rohkem erinevaid hoobasid ja nuppe, kuid nende eesmärk on, et nii parema- kui ka vasakukäelistel kasutajatel oleks mugav relva kasutada. Kuna kõik vajalikud nupud ja hoovad on seatud laskurile võimalikult mugavalt käe alla, siis saab neid käsitseda küllaltki intuitiivselt.