"Läheneva gripihooaja valguses on test olulise tähtsusega, sest aitab eristada SARS-CoV-2 ja gripi nakkust, mis kliinilise pildi alusel on keeruline. Nüüd on võimalus tervishoiutöötajatel ühe testiga kindlalt panna õige diagnoos ja valida patsiendi jaoks õige ravitaktika," ütles Roche Diagnosticsi tegevjuht Thomas Schinecker.

Ettevõtte testimisüsteemide võimekus on kuni 96 testitulemust 3 tunniga: cobas 6800 süsteemil 384 tulemust ja cobas 8800 Süsteemil 1056 tulemust 8-tunnise vahetuse jooksul.

Tegemist on RT-PCR (reverse transcription polymerase chain reaction) tüüpi analüüsiga, mis samaaegselt hindab ja diferentseerib SARS-CoV-2, A-gripi ja B-gripi viiruse esinemist hingamisteede viirusinfektsiooniga patsiendi ninast või ninaneelust võetud proovis. Test ei ole mõeldud C-gripi viiruse diagnoosimiseks.

Ettevõte märgib, et negatiivsed tulemused ei välista SARS-CoV-2 ja gripi nakkuste olemasolu ja ainult sellele toetudes ei tohi teha ravi- ega muid patsientidega seotud otsuseid. „Negatiivseid tulemusi tuleb vaadelda koos kliinilise pildi, patsiendi anamneesi ja epidemioloogilise informatsiooniga," teatas Roche.

Cobas SARS-CoV-2 ja A/B-gripi test on mõeldud kasutamiseks koolitatud laboripersonalile, kes on saanud väljaõppe RT-PCR tehnoloogiate ja in vitro diagnostiliste protseduuride osas.

Roche on varem valmis saanud SARS-CoV-2 molekulaarse test COVID-19 viiruse avastamiseks, COVID-19 antikeha testi antikehade avastamiseks verest ja antikehade kiirtest koostöös firmaga SD Biosensor COVID-19 antikehade kiireks avastamiseks tervishoiuasutustes.

Koroonaviirused (CoV) on suur viiruste perekond, mis põhjustab erineva raskusega haigusi nagu tavaline külmetushaigus ja rasked hingamishäiretega kulgevad haigused (MERS-CoV ja SARS-CoV).

A ja B gripiviirused on peamised respiratoorsete infektsioonide põhjused, hinnanguliselt mõjutades 5-10% täiskasvanutest ja 20-30% lastest maailmas aastas. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil.

Testid võivad jõuda Eestisse

Roche Eesti tegevjuht Kadri Mägi-Lehtsi ütles Fortele, et Roche diagnostikavahendite tarnimisega Eestisse tegeleb Surgitech AS ning koostöös selle ettevõttega tehakse kõik, et testid jõuaksid Eestis võimalikult kiiresti kasutusse.

Surgitech AS juht Peeter Metsik lisas, et see test on väga nõutud.

"Seetõttu ei hakka ma testi Eestisse jõudmise osas spekuleerima: täpne Eestisse jõudmise aeg sõltub ka üleilmsest nõudlusest," ütles Metsik. "Huvi meie Eesti klientidel on kindlasti olemas. Samas käib alles arendus testplatvormide turule toomise ja installeerimise osas, et üldse oleks võimalik neid konkreetseid teste teha."

Lätis ja Leedus on need platvormid juba praegu igapäevaselt kasutuses – ilmselt on seal olnud huvi suurem ja tänu sellele ka testide kasutuselevõtt tehniliselt lihtsam ja kiirem.