Kui Mavic Airi esimene versioon tuli kolmes erinevas värvitoonis – valge (Arctic White), must (Onyx Black) ja punane (Flame Red), siis uus 570 grammi (koos akuga) kaaluv Mavic Air 2 on tagasihoidlikus, kuid kenas hallikas toonis. Selle kõige suuremaks eeliseks ja müügiargumendiks on geniaalne volditav disain, mis teeb drooni kompaktseks reisikaaslaseks, kirjutab Digitest.ee.

"Ups, ma unustasin mälukaardi" olukordadeks või kui lihtsalt ei olegi vaja rohket salvestusruumi, on droonil 8 GB sisemälu.

Drooni ühel küljel on mälukaardipesa, mis aktsepteerib kuni 256 GB mälukaarti ning vastasküljelt leiab USB-C pesa, mis on mõeldud andmevahetuseks.

Visuaalsensorid asuvad droonil ees, külgedel ja all ning lisaks on põhja all infrapuna sensor. Nõrgamates valgustingimustes õhku tõusmisel ja maandumisel tuleb kasuks drooni põhjal asuv LED-abivalgusti, mille abil on pimedal ajal hea õhus olevat drooni märgata (seda on võimalik manuaalselt sisse-välja lülitada).

Oma eelmise drooni (DJI Mavic Pro) talvel lennutamine tekitas minust alati kerget ärevustunnet, aga tänu Mavic Air 2 paremale temperatuuritaluvusele (-10 kuni +40 C) saab talviseid kaadreid jäädvustada ka üleliia muretsemata.

Kui kere / ehituse koha pealt millegi üle norida, siis kere on võrdlemisi madal. Sellest tingituna on õhku tõusmine ja maandumine mitmetes ehk isegi lihtsamates olukordades natuke keerukam, kui see olla võiks. Tihti olen pidanud startima reflektorilt või auto katuselt – viimane variant on kujunenud lausa harjumuseks.

Foto: digitest.ee

Fotovõimekus

DJI Mavic Air 2 droonil on uus pooletolline CMOS Quad Bayer'i struktuuriga 48 MP sensor – see on küll varasemast 1/2,3" sensorist veidi suurem, kuid võrreldes seda kallima DJI Mavic 2 Pro 1” sensoriga on see siiski võrdlemisi väike.

Hoolimata sellest on Air 2 Mavicu seeriast ainus droon, mis on täisresolutsiooniga võimeline tegema 48 MP fotot. Küll ei tasu seda segi ajada Mavic 2 Pro mudeli Super Resolution-režiimiga, millega on ka võimalik kõrge resolutsiooniga pilti saavutada, sest Air 2 48-megapiksline pilt on saavutatud reaalselt tänu sensoritehnoloogiale.

Kõrgresolutsiooniga fotodel on selgelt rohkem detailsust, aga kitsa dünaamilise ulatuse tõttu soovitan kasutada 48 MP kaamerat ainult võimalikult ideaalsetes valgustingimustes.

Paljudele meist, kes kasutavad drooni põhiliselt sotsiaalmeediasse sisu loomiseks, piisab ka tavalistest 12 MP fotodest.

Uuendatud on ka panoraamvõtte-režiimi, mis on nüüd täiustatud HDR-tehnoloogiaga, et tagadada tõeliselt detailsed ja värvirikkad panoraamfotod. Panoraamvõttel on neli režiimi – Sphere, 180°, Wide-angle ja Vertical.

Kui soovid ohjad enda kätte haarata ja kõige sellega ise järeltöötluses tegeleda, on võimalik aktiveerida piltide eraldi salvestamine – see annab sulle paindlikkuse järeltöötluses.

Tavapildil dünaamilise ulatuse parendamiseks on droonil täiesti uus funktsioon – SmartPhoto. Sellesse režiimi on integreeritud Scene Recognition, HDR ja HyperLight. Scene Recognition suudab tuvastada viit erinevat stseeni – puud, muru, taevas, päikeseloojang ja lumi. Olenevalt valgustingimustest ja teistest parameetritest suudab droon kohaneda ja vastavalt stseenile valida kaamerasätted.

Karmides valgustingimustes tuleb mängu HDR, mis suurendab dünaamilist ulatust. Tänu sellele säilivad detailid nii tumedatel kui ka heledatel aladel – saavutades kvaliteetse tulemuse.

Nõrgemates valgustingimustes on abiks HyperLight, millega nõrkades valgustingimustes tehtud pildid on selgemad ja väiksema müratasemega. NB! SmartPhotot ei ole võimalik kasutada 48 MP fotorežiimil.

Videovõimekus

Mavic Air 2 drooni uskumatult stabiilsel kolmesuunalisel gimbalil on 24 mm F/2.8 objektiiv.

Droon suudab jäädvustada 4K resolutioonis kuni 60 fps (k/s) videot 120 Mbit/s andmetihedusega, kasutades H.265 videokoodekit (mainin ära, et see on Mavicu seeriast ainukene droon, mis selleks on võimeline).

Toon ka mõne näite, miks kõrgema kaadrisagedusega filmimine võib olla parem.

Mida suurem on kaadrisagedus, seda vähem on liikumise hägusust (motion blur), sest drooniga õhus jäädvustades on enamasti liikumiskiirus suurem ja seetõttu tekib seda rohkem. Väljendub see selliselt, et videot vaadates näeme, et see pole kõige sujuvam ja on kergelt hägune.

Mavic Air 2 suudab 4K lahutusvõimega jäädvustada POOLE rohkem kaadreid sekundis kui teised Mavicu seeria droonid. Näiteks kallimasse hinnaklassi jääv Mavic 2 Pro lagi 4K resolutsioonis on 30 k/s ja kokkuvõttes tähendab kõrgem kaadrisagedus seda, et video on selgem ja sujuvam.

Teiseks paindlikkus. Filmides kõrgema kaadrisagedusega avaneb sul võimalus seda hiljem töödeldes aeglustada kuni 40%-le (24 fps-ajajoonel). Seda tehakse kas filmilikuma tulemuse saavutamiseks või lihtsalt subjekti liikumise aeglustamiseks.

Juhul, kui 60 fps ei ole sinu jaoks piisav, siis Air 2-ga on võimalik filmida ka päris aegluubis. Sellisel juhul tuleb küll leppida madalama resolutsiooniga (FullHD), aga see-eest on droon võimeline jäädvustama uskumatult palju kaadreid sekundis – kuni 240 k/s.

Kahjuks on kvaliteedis näha selget ohverdust – pilt on oluliselt pehmem kui madalama kaadrisagedusega filmides. Detailsuse langemise tõttu ma seda tihti ei kasutaks, aga sellegipoolest, kui peaks tekkima vajadus salvestada aegluubis videot, olen tänulik, et see valik eksisteerib.