Kaamera telefoni esiküljele paigutamiseks on tootjad kasutanud viimastel aastatel mitmeid eri nippe, alustades ekraani ülaossa "kulmu" tekitamisest kuni juba mainitud puurimisvõtteni, mis on kasutusel 2019. a algusest.

Miks see hole punch camera ehk perfokaamera siis nii tore on? Põhjuseid on rohkem kui üks.

Esiteks on see odavam ja teoreetiliselt vastupidavam lahendus kui korpusesse peidetud kaamerad, mis vajadusel sealt välja sõidavad (pop-up cameras).

Viimaste trump on võimalus esikaamera üldse ära peita, kui seda parajasti ei kasuta, aga see on kallim lahendus ja üldse – mida rohkem liikuvaid juppe, seda suurem oht, et miski katki läheb.

Teiseks, kaamera-auk jätab "kulmust" rohkem ekraanipinda vabaks ja auk ei pea olema "kulmu" moel keskel, nii et välimus on kokkuvõttes kenam ja puhtam.

Kolmandaks võimaldab kaamera-auk vähendada ka muud ekraanipinda, millega kasutaja midagi teha ei saa (bezel'i arvelt). Nii et ekraani ja korpuse suhe suureneb esimese kasuks.

Aga asi pole lihtsalt välimuses. Mõnel telefonil saab kaamera jaoks jäetud auku kasutada aku laetuse näitamiseks ja akuikooni ekraani ülaosast üldse eemaldada. Selleks on vaja tõmmata tasuta äpp nagu Energy Ring.

Tore näide, kuidas kaamera-august saab tänu lisaäpile ühtlasi värviline ring, mis näitab aku laetuse taset (Foto: Energy Ring - General Edition!-i leht Google Play Store'is)

Telefonidele luuakse ka taustapilte (wallpaper), mis kaamera-auku leidlikul moel maskeerivad, selle pildi osaks tehes. Taoline pilt peab muidugi arvestama telefoni mõõtmetega ja kaamera-augu suuruse ja asukohaga, aga sellegi töö hõlbustamiseks leidub Play Store'is rakendusi. Google'i telefonis Pixel 4a on väike valik augupeitmiseks sobivaid taustapilte kohe kaasas.

Lõpetuseks lühike nimekiri hiljuti ilmunud perfokaameraga telefonidest:

  • Google Pixel 4a,
  • Samsung Galaxy A71, S20, Note20 (kahel viimasel on auk siiski ekraani keskel),
  • OnePlus 8 ja 8 Pro