Lisaks Sonose kõlaritele omasele wifi-ühendusele saab heliallika Move'iga paaritada nüüd ka Bluetoothi abil – väike samm inimkonnale, aga suur samm Sonosele, kirjutab Digitest.ee.

Kui aga tavaliselt seostuvad meile Sinihamba-kõlarid linnaruumis liikuvate noortekampadega, siis Move on hoopis teist masti riistapuu.

Välimus

Move on mõõtudelt üks suuremaid juhtmevabasid kõlareid, mis mulle on ette sattunud. Mitte küll kõige suurem, aga piisavalt suur, et selle kohta võiks kehtida võrdlus sangata kohvriga – maha jätta kahju, aga kaasas tassida raske.

Ehkki ka Move'il puudub sang, siis on selle tagaküljes sobiv süvend, millest haarates on mugav kõlarit näppu võtta. Samas, Move'i suurus ja kuju ei eeldagi, et selle kõlariga väga pikki jalutuskäike ette võetakse. Pigem on see kõlar, mida võib elutoast tõsta terrassile või koduaeda, et sinna meeldivat helitausta luua.

Väärikas minimalistlik mattmust või valge välimusega kõlar sulandub suurepäraselt ka kõige eksklusiivsemasse keskkonda. Samas mõjub ta meeldivalt maskulliinsena ka näiteks garaažis, kus perepea oma vintage-Harley-Davidsoni putitab, või basseiniservale.

Kõlari peal, maitsekalt minimalistlike puutetundlike klahvide kõrval, asub diskreetne valgusdiood, mis näitab, kas kõlar on sisselülitatud või mitte. Valge valguse puhul on kõlar ühendatud wifiga, sinise valguse korral aga kasutab Bluetooth-ühendust.

Kõlari laadimiseks on elegantne, ovaalne ja praktiliselt märkamatu plastrõngas, millele asetub kõlar kergelt – ilma liigse sättimiseta.

Tarkvara

Maailmas on mitmeid näiteid, kus suurepärase raudvara tootja ei saa hästi hakkama tarkvara loomisega ja vastupidi – keskpärane raudvara on varustatud suurepärase tarkvaraga. Sonose puhul on asi kenasti tasakaalus.

Ehkki Sonos S2 rakenduse loogika pole mulle päris harjumuspärane, siis on see piisavalt intuitiivne ja piisavalt võimalusterohke.

Erinevate kõlarite ühe ’katuse’ alla viimine käis kiiresti ja sujuvalt ning samuti käis nagu lepase reega kõlarite haldamine. Muuhulgas pakub tarkvara laialdast valikut erinevaid voogesitusteenuseid, millega saab Sonose kõlareid integreerida.

Lisaks Spotify’le ja Apple Music’ule oli seal terve pinu erinevaid populaarseid ja vähepopulaarseid voogesitusplatvorme nii et kasutajale peaks avastamisrõõmu jätkuma. Veidral kombel aga ei avastanud ma pakutava seast Tidal’it, mis on ilmselt populaarseim hi-fi kvaliteediga heliedastusplatvorm.

Üldiselt aga meeldib mulle hoopis see, et saan Sonose kõlareid juhtida nii Spotify kui Apple Music’u (AirDrop) rakenduste teel ja Sonose enda rakendusega eriti tegemist ei teegi.

Foto: digitest.ee

Heli

Ehkki Sonos Move suutis adekvaatselt käituda ka vaikse muusika korral, siis lõi ta tõeliselt õitsele valjemat häält tehes. Move on otsekui loodud rokkima ja pidutsema ehk temaga seltskonnas juba igav ei hakka. Helipilt on dünaamiline, avar ja bass jõuline.

Tema esituses jäi ehk detailsust vähemaks kui näiteks Sonos Play:5 või isegi Sonos One'i puhul, kuid ma arvan, et Move'i kuulajad ei pööra sellisele pisiasjale vähimatki tähelepanu.

Move'i heli tahab avarust, suuri ruume, aga veel parem vaba õhku. Ta võib oma helidega vabalt täita keskmise õue nii et ka naabrid oma osa saavad.

Kasutamine

Move on liikumiseks loodud – isegi kui sellega kodus kaugele ei lähe. Muidugi võib ta pista ka auto pagasiruumi ja minna piknikule, kuid ta on siiski piisavalt kobakas, et enda kandmiseks eraldi kätt nõuda st taskusse, vöö- või õlakotti teda ei peida ja rihmaga üle õla ka ei viska.

Samas muidugi lubab tootjafirma, et kõlar on piisavalt tugev ja peab vastu ka karmimale kohtlemisele, kuid sellest hoolimata ma Move’i kodust kaugele ei viiks. Pigem on ta kasutajale koduseks kaaslaseks, mis koos kuulajaga ruumist ruumi liigub ja tema tegevusi saadab.

Sonose enda sõnul jätkub Move’i akul jõudu kuni 11 mängutunniks ning mina ei kiida siin kaasa ega vaidle vastu, mul akut tühjaks jooksutada ei õnnestunud, enne saabus uneaeg.

Kõlari mobiiliäpp pakub võimalust Move’i stereoefekti saavutamiseks ka paaritada, kuid mina ise selles sügavamat mõtet ei leia. Võibolla ainult olukorras kui kõik pereliikmed liiguvad mööda elamist ringi oma Move’iga ja siis otsustavad koos ühe korraliku tantsupeo teha.

Move ja selle laadija (Foto: digitest.ee)

Kokkuvõtteks

Sonos Move on kõlar aktiivse eluviisiga inimesele. Selle all ei pea ma silmas mitte tervisesportlast või ühiskondlikult aktiivset tegelast, vaid sellist, kes tegutseb oma enda kodus. Teeb terrassil hommikuvõimlemist, köögis süüa, garaažis vuntsib jalgratast ja elutoas tegeleb joogaga. Kõige selle juures aitab luua mõnusamat ja positiivsemat atmosfääri Move.

Move pole mitte melomaanikõlar, vaid heliallikas, mis loob sinu tegevusele kvaliteetse ja meeldiva helitausta. Kõlari kasutamine on probleemivaba, ühendus on püsiv ja muusika kaunis. Elu on koos Move’iga lill!

Tõsi, see lill pole kõige odavamate seast, kuid samas on elukogemus näidanud, et kuigi kõige paremad asjad meie elus on tasuta, siis heade ja väga heade asjade eest tuleb proportsionaalselt materiaalseid väärtuseid välja käia.

Nii et kui teie elu on enamat kui televiisori või arvuti taga istumine, siis saate endale Move’ist rõõmsa ja ustava seltsilise pikkadeks aastateks.