Teadlaste sõnul peab sünnituseelne arstiabi olema rasedatele kättesaadav eriolukorrast hoolimata, kirjutab ERR Novaator.

Hulk uuringuid üle maailma osutab, et alates koroonaviiruse pandeemia algusest on järsult tõusnud emaüsas surnud laste hulk. Teadlaste sõnul on tekkinud paradoksaalselt olukord, kus koroonaviiruse tõttu keelatakse rasedate naiste tervise kaitse nimel neile ligipääs teenustele, mis tagaksid nende lapse normaalse sünni.

Hiljuti ilmus ajakirjas The Lancet Global Health seni mahukaim surnult sündinud laste osakaalu uuring. Uuringus kasutati enam kui 20 000 naise andmeid, kes olid sünnitanud ühes üheksast Nepali haiglast.

Uuringust selgus, et kui Nepalis kehtestatud eriolukorra alguses märtsi lõpus sündis surnult 14 last tuhandest, siis mai lõpuks suri emaüsas juba poole rohkem lapsi ehk 21 beebit tuhandest.

Kõige järsemalt tõusis surnult sündinute osakaal eriolukorra esimese nelja nädala jooksul, kui inimesed tohtisid kodust väljuda ainult toidu ostmiseks ja esmaabi saamiseks.