Tartu ülikooli viroloog Irja Lutsar selgitas, et poolimine on meetod, mille käigus pannakse paljude inimeste analüüsid kokku ja tehakse kogu komplektile üks PCR-analüüs.

„Kui see on negatiivne, siis on kõik negatiivsed, ja kui on positiivne, siis otsitakse välja, milline sellest komplektist oli positiivne," ütles Lutsar.

Ta märkis, et tavaliselt üle 10 inimese proovimaterjali kokku ei panda.

„Meetod pole midagi uut ja toimib hästi siis kui nakatumise tase on madal. Seda on laialdaselt kasutatud doonorite testimisel," lisas Lutsar.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann ütles Fortele, et terviseameti labor, SYNLAB ja haiglate laborid on tänaseks juba katsetanud proovide poolimist.

„Kuid poolimise rakendatavus vajab veel arutamist," märkis Laarmann.

Meetodit on iseenesest soovitanud ja tunnustanud nii WHO kui ECDC. „Kas, kuidas ja millal seda meetodit saab hakata kasutama rutiinselt, selgub pärast järgnevate nädalate arutelusid," lisas Laarmann.

Eestis tehakse praegu igale koroonaproovile eraldi test. Ainuüksi aasta viimase nelja kuuga kulub nii koroonatestide tegemisele kuni 10 miljonit eurot. Riik on vastava lepingu sõlminud meditsiiniettevõtetega Medicum Eriarstiabi OÜ ja Synlab Eesti OÜ.