Ajakirjas Frontiers in Public Health avaldatud ülevaade viitab sellele, et viiruse põhjustatud haigus COVID-19 järgib teiste hingamisteede viirushaiguste kulgu ja saab parasvöötmes hooajaliseks haiguseks. Kuid seda ainult juhul, kui saavutatud on karjaimmuunsus, kirjutab Medical Xpress.

Kuni karjaimmuunsuse tekkimiseni jätkab COVID-19 levimist kõigil aastaaegadel.

Uuringu vanemautoriks olev dr Hassan Zaraket Liibanonis asuvast Beiruti Ameerika ülikoolist hoiatas, et "COVID-19 on siin, et jääda, ja see põhjustab jätkuvalt haiguspuhanguid aastaringselt, kuni karjaimmuunsus on saavutatud".

„Seetõttu peab avalikkus õppima sellega koos elama ja jätkama parimate ennetusmeetmete kasutamist, sealhulgas maskide kandmist, füüsilist distantseerumist, käte hügieeni ja kokkusaamiste vältimist," ütles teadlane.

Uurimistöö kaasautor Hadi Yassine Dohas asuvast Kataris ülikoolist arvas, et enne karjaimmuunsuse saavutamist võib inimkonda ees oodata veel mitu COVID-19 lainet.

Paljud hingamisteede viirused järgivad hooajalisi mustreid, eriti parasvöötmes. Näiteks on teada, et gripp ja mitut tüüpi nohu põhjustavad koronaviirused on talvel parasvöötmes oma leviku tipus, kuid troopilistes piirkondades levivad aastaringselt.

Kui koroonaviiruse karjaimmuunsus on looduslikult või vaktsineerimiste abil saavutatud, peaks viiruse levimus oluliselt langema, muutes viiruse hooajalistele teguritele vastuvõtlikumaks. Sellist hooajalisust on täheldatud teiste koroonaviiruste, sealhulgas hiljuti esilekerkinud NL63 ja HKU1, puhul.