Eelnevalt kolme beetavariandi kujul juba avalikkuse ette jõudnud Android 11 ilmus täiskujul lõpuks üleeile, 8. septembril.

Nagu suure Androidi väljalaske puhul ikka, peavad selle allalaaditavaks muutumist üsna kaua ootama kõik, kelle telefon pole Google'i enda Pixel-sarjast. Ja mida odavam aparaat, seda vähem tõenäosust on Android 11 sellele üldse saada.

Esimese hooga saavadki opsüsteemi endale üheksa Pixel-telefoni (mudelid 2, 3, 3a, 4 koos oma XL-variantidega ning 4a, millest pole erivariante). Tänavu ilmuvad veel Pixel 5 ja 4a 5G, millel on Android 11 juba karbist välja võttes.

Ilmselt saavad Android 11 ruttu ka valitud mudelid tootjatelt nagu Nokia, Oppo, Xiaomi jt. Beetana on see juba saadaval opsüsteemi OxygenOS 11 koosseisus OnePlusi mudelitele 8 ja 8 Pro.

Esimesed arvustused möönavad, et Android 11 pole suur samm edasi. Aga üht-teist head jääb siiski silma. Teen nende põhjal kokkuvõtte, kuigi jätan kõrvale ainult Pixel-telefonide erivõimalused.

Niisiis, Android 11 parimad uuendused:

Kuidas äppidele lube jagatakse

Android 11 üks tähtsamaid uuendusi on minu hinnangul see, mis puudutab eri äppidele jagatavaid lubadega.

Esiteks saab hakata rakendustele ühekordseid lubasid andma, kui need tahavad seadme asukohta vaadata, kaamerat kasutada vm. Ülimugav, kui tahad rakendusega esialgu vaid kiiresti tutvuda või pole kindel, mis lube tahad sellele üldse anda.

Lisaks kustutab Android kõik äpile antud load, kui sa pole seda äppi teatud aja jooksul kasutanud. Turvaline!

Mugavam meediaesitus

Android 11 pakub meediapleieri juhtnuppe otse kiirsätte-menüüs teavituste kohal. Kui muusika või video juba mängib, viipa ekraani ülaosast alla ja saadki sisu näiteks pausida, järgmise loo valida jm.

Lahendus toimib ka YouTube'i klippide ja muu videoga, mille oled nutiseadmest teistele ekraanidele edasi saatnud.

Ka saab valida, milline seade muusikat edastama peaks, näiteks Bluetoothiga kõlar või klapid.

Mugavam ligipääs nutikale kodule

Kellel on mitmeid erinevaid nutikaid koduvidinaid, see teab, kui ebamugav võib olla neid kõiki ühest telefonist või tahvlist hallata. Eriti, kui digiabiline Assistant ei saa aru, mida sa täpselt ütled.

Android 11 lahendab selle nii, et kui telefoni või tahvli käivitusnuppu pikalt all hoida, siis leiad seni ootuspäraste valikute kõrvalt (nagu taaskäivitus ja seadme väljalülitamine) ka võimalusi kõiki oma nutikaid valgusteid, lukke, termostaate ja muud sarnast eemalt juhtida.

Android hakkab rutem uuenema

Suurte Androidi väljalasete või igakuiste turvauuenduste saamiseks pead endiselt vahemeeste – sideoperaatorid, seadmetootjad – kiirele tegutsemisele lootma.

Väiksemad uuendused muutuvad Android 11 kasutajale allalaaditavaks aga edaspidi e-poe Play Store vahendusel. Mõeldud on eelkõige kiirparandusi leitud turvaaukudele, aga Google saab sel moel lisada ka uusi featuure. Loodetavasti kasutab firma uut kanalit innukalt, mitte see ei jää pigem teoreetiliseks plussiks.

Uus vingem Android Auto

Kui oled nii progressiivne ja rikas, et su auto info- ja lustisüsteem põhineb Android Auto lahendusel, siis Android 11 lisab sellele võimaluse juhtmeta ühendus luua ja 5G toe.

Viimane tähendab, et kui Android Auto äpp kasutab 5G mobiilset internetti, siis saad kvaliteetsemat videot striimida, kõrgema kvaliteediga kraami alla laadida jms.

Juhtmevaba Android Auto on seni suhteliselt haruldane, aga muidugi leidub ka selle saavutamiseks erilahendusi.

Uuendatud teavitusteosa

Android 11 hakkab äppidest saadetud teavitusi gruppidesse jagama ja tähtsuse järjekorda seadma. Suhtlusäppide omad on kõrgemal, vähemtähtsaks loetud saabuvad helitult ja jäävad allapoole.

Loodetavasti õpib Google'i tarkvara teavitusi ajapikku täpsemini järjekorda seadma, ideaalis kasutaja senise käitumise põhjal. Hetkel võid paraku üsna kergesti avastada, et tähtis teavitus on helitu ja ebatähtsaks kuulutatud.

Kui palju taoline uuendus elu mugavamaks teeb, on iseküsimus, kuna ikka tahaks ju kõik oma teavitused läbi vaadata, mis saabunud.

Käivitusnuppu pikalt all hoides näed tegelikult isegi rohkem uusi võimalusi. Nt makselahenduse Google Pay otsetee, mis laseb kiiresti valida, millist maksevarianti järgmise õhu teel makse ajal kasutada.

Ekraanil toimuva salvestamine

Seda pakuvad nii Apple'i seadmed kui ka mitme Androidi-tootja (Samsung, LG, OnePlus) mitmed mudelid... nii et selle võimaluse jõudmine Androidi "põhivarustuse" hulka võttis kummaliselt kaua.

Muidugi saab ekraanil toimuvat salvestada ka teiste firmade toodetud äppidega, aga Google'i enda variant on teoreetiliselt töökindla, kiusab vähem reklaamidega (kui üldse).

Lisa salvestamise töövahend oma kiirsätete menüüsse. Kui hiljem sellel nupul vajutad, saad väikese viivituse järel pita hakata. Lõpetamiseks viipa teavituspaneel alla ja vajuta suurele punasele kaardile, siis tekib salvestusest mp4 fail.

Tahad rohkem infot? YouTube'is leidub väga põhjalikke ülevaatevideosid Android 11 võimaluste kohta: