Koroonahaigetega lähikontakti tuvastamise rakendus muutub äpipooides allalaaditavaks ööl vastu homset ning seda alates tarkvaraplatvormidest Android 6 ja iOS 13,5. Mobiiltelefonil peab olemas olema bluetooth ja aeg-ajalt ka internetiühendust ning koroonahaigel kasutajal olema enda tuvastamiseks SmartID või MobiilID.

Rakendus toimib selle alusel, et tegelikult koroonahaigust põdevad inimesed annavad sellest rakenduses teada - haigestumuse kinnitamiseks teeb rakendus päringu ka patsiendiportaali. Seejärel annab rakendus teistele läheduses olevatele telefonidele haigestumisest anonüümselt ja tagantjärele teada.

Priit Tohveri sõnul on rakenduse ivaks olla täiendavaks vahendiks, kuidas kaitsta ennast ja oma lähedasi ning lähikontakti tuvastamise korral ennast ise isoleerida. Ta kinnitas, et kogu info nii haigestumise kui lähikontakti kohta säilitatakse vaid telefonis ja jääb inimese enda teada.

Priit Tohver näitab homme avalikustatavat koroonaäppi

Ideaalis loodab riik, et rakenduse laadib endale alla vähemalt 60 protsenti eestlastest.

Tehnilise poole pealt genereerib rakendus iga päev uue turvalise võtme ja hoiab seda saladuses - iga päev need võtmed vahetuvad.

Tarkvaraettevõtte Icefire tarkvaraarhitekt Aleksei Bljahhin selgitas, et iga 10 minuti tagant genereeritakse sellest võtmest uus kood, mida telefon enda ümber üle Bluetoothi teistele seadmetele jagab. Kui nüüd need teised telefonid avastavad, et nad loevad ühte ja sama koodi juba vähemalt 10 minutit, siis loevad nad selle lähikontaktiks. Kui võti sisaldab aga patsiendiportaali põhjal infot, et tegemist on haigestunud inimese telefoni genereeritud koodiga, siis loetakse seda lähikontaktiks koroonahaigega.

Rakendus ega selle koodid ei talleta infot selle kohta, kus ja kellega täpselt lähikontakt oli, kuna need koodid kogu aeg vahetuvad.

Mis puutub lennukis reisimisse, et Cybernetica juhatuse liige Dan Bogdanov märkis, et HOIA rakendus Androidi ja iOS lennurežiimis ei tööta.

„Kui panna telefon lennurežiimi ja lülitada Bluetooth eraldi sisse, siis töötab. Reaalselt lennukites lennates peab iga inimene jälgima lennufirma juhiseid lennurežiimi kohta," märkis Bogdanov.

Kui inimese kasutuses olen äpp on saatnud välja teate lähikontaktist koroonahaigega, siis antakse inimesele soovitus jälgida oma tervist, jääda iseloatsiooni, võtta ühendust perearstiga ja vajadusel helistada terviseametisse välja pakutaval numbril.

Eestis on ligikaudu 15-20 protsenti inimesi, kellel ei ole rakenduse kasutamiseks vajalikku nutitelefoni.