Veebikeskkondade mobiilivariandid on loodud selleks, et nutiseadme andmemahtu kokku hoida ja sait monitori omast väiksemal ekraanipinnal parem välja näeks; lisaks on paljudel telefonidel resolutsioon madalam kui monitoridel, mis samuti muudaks saidi täisvariandi seal koledamaks.

Mobiilivariandis võivad olla kiirema surfamise nimel mõned andmemahu-nõudlikud võimalused välja lülitatud. Või siis on mobiilivariant üldse teistsuguse ülesehitusega, kuna täisvarianti on mugav vaadata ja sellel liigelda ainult suurel ekraanipinnal.

Paljud saidid ei jäta külastajale võimalust valida, et kas ta eelistaks näha täis- või mobiilidele mõeldud keskkonda. Selle valiku esiletoomine on aga tegelikult kerge ja tasub ära näiteks wifi-võrgus viibides, kus mobiilisait ei laadi end seadmesse nagunii kiiremini kui tavaline ning andmemahu raiskamine pole probleem.

Vaatame mobiili- ja täisvariandi vahel liikumist Apple’i ja Androidi nutiseadmetel.

Android

Androidi lahendus on lihtsam kui Apple’i oma. Kui Chrome-brauseris on mingi veebileht avatud, siis ava paremalt ülanurgast põhisätete menüü ja pane linnuke kasti Desktop site (see võib olla ka teise sõnastusega, nagu Request desktop site).

Mobiilisaidilt täissaidile lülitumise võimalust pakuvad ka mõned Androidi äpid, aga kuna see on juba brauserisse lisatud, siis pole mõtet neid alla laadida ja paigaldada. Selliste äppide eelis on täisvariant vaikimisi valikuks panna, mida Chrome ei võimalda, kus seda tuleb aina uuesti teha.

Androidi põhibrauserile Chrome leidub muidugi ka alternatiive, näiteks Samsungi seadmetel on sirvik nimega Internet. Selle põhimenüü, kust kirjeldatud valik (Desktop version) leida, asub hoopis all paremal nurgas.

Apple

Kui sul on viimase viie aasta jooksul valminud Apple'i telefon (mudel 6 või uuem), kasutad sellel tõenäoliselt opsüsteemi iOS 13, mille põhibrauser on Safari.

iOS 13-s (aga mitte mõnes varasemas iOS-is) toimib asi nii. Ava Safari, mine soovitud veebilehele. Kui see on täielikult laaditud, klõpsa üleval vasakul asuval Aa-nupul (kohe otsiribast vasakul) ja valmis.

Lisaks pakub mobiili- ja täisvarianti mõni sait ise, mispuhul tuleb seal ainult vastavas kohas klõps teha.