Terviseamet ja valitsus on seisukohal, et Eestis ei peaks maskid olema kohustuslikud, vaid jääma üksnes soovituslikuks haigetele olukorras, kus kodust lahkumine või lähikontakt kellegagi on vältimatu ka siis, kui viirus taas rohkem levima hakkab, kinnitab terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Hanna Sepp, kirjutab ERR.ee.

"Tervetele soovitame maski ainult väga rahvarohketes kohtades, kus pole distants võimalik," ütleb Sepp, loetles näidetena ühistransporti, kaubanduskeskusi või inimesi, kes teevad paljusid kontakte vajavat tööd, nagu poemüüjad, politseinikud jms.

Sepp tõdeb, et maske puudutavad teadusuuringud on jätkuvalt väga vastuoluliste tulemustega: mõnes leitakse, et maskil on omaette oluline kasutegur viiruse leviku ohjeldamisel, aga on ka risti vastupidiseid.

Sepp ütleb, et kõik sõltub sellest, kuidas maski kanda: kui inimene paneb selle ette õigesti, ei puuduta oma nägu ja viskab ühekordse maski näo eest võttes kohe korrektselt ära, võib sellest abi olla, ent kui maski kanda või utiliseerida valesti, on kahju kasust suurem.