Esmalt on Eestis piinlikult kaua läinud 5G-sageduslubade konkursi väljakuulutamisega. See konkurss on kestnud juba 2019. aasta veebruarist saadik.

Esmalt vaidlustas selle tulutult kohtus ärimeeste Toomas Peek'i, Peep Põldsammi ja Tõnis Paltsiga seotud telekomiettevõte Levikom, mis arvas, et tal õnnestub 5G abil luua eraldiseisev võrk, millel pole alla vaja olemasolevat mobiilivõrku - mida Levikomil pole. Küll aga on ettevõttel järjest kasvav maksuvõlg, mis tänaseks on kasvanud juba 276 000 euroni. Lisaks on ettevõttel ligi 20 võlga äripartneritele. Lisaks parempoolsele Paltsile on ettevõttel aidanud tulutult investoreid leida ka sama parempoolne Tõnis Kons, kellega Peep Põldamm on koos tegutsemas ettevõttes Keystone Advisers.

Levikom tahtis, et 5G vahemik jagataks neljaks, mitte kolmeks - nagu riigi plaan oli. MKM võitis Levikomi kõigis kohtuastmetes ja võitles tulihingeliselt selle nimel, et just kolmeks jagamine on parim lahendus, kuna siis jääb igale operaatorile piisavalt sagedusvahemikku. Ent vaevalt oli MKM võiduteate kätte saanud, kui sugugi mitte parempoolse EKRE minister Raul Siem otsustas ühtäkki, et teeb ikka nii, nagu Levikom tahab. Seda pärast ligi aastast ressursikulutamist kohtuveskitele.

Määruse Levikomi huvides ümbertegemiseks lükkas Siem edasi ka konkursi väljakuulutamise. Ta lubab seda teha nüüd üsna pea. Viimased kuud kulus aega, et määrus teha selliseks, nagu Levikom oli MKM-il ja EKRE-l seda vormida palunud. MKMi ametnikel paluti sellekohastel nõupidamistel võimalikult vait püsida.

„3,6 GHz sageduskonkursi osas lõppes reedega avalik konsultatsioon, hetkel käib siis sealt saadud sisendi põhjal töö määruse eelnõuga," ütles Fortele MKMi pressinõunik Laura Laaster seda teemat kokku võttes.

Mitu kuud ootavad telekomiettevõtted ja maapiirkondade elanikud ka koroonaajal antud valitsuse lubadust anda kokku 15 miljonit eurot selleks, et kiire internet kas valguskaabli abil või üle õhu hallidele aladele jõuaks.

Valguskaablit veavad klientideni peaaegu kõik suuremad ja väiksemad operaatorid - Telia, Elisa, Elektrilevi. Levikom ostis omajal kokku mitmeid WIMAX-tehnoloogia abil ühe õhu internetti pakkunud ettevõtteid ja pakub seda selgelt ajahambale jalgu jäänud sidelahendust ka nüüd.

Eelmainitud miljonitest kuus on ette nähtud investeerimiskingitusena mõnele sideoperaatorile ning 9 miljonit eurot lõppklientidele selleks, et need kas otse või läbi telekomiettevõtete saaksid maksta kuini 300-eurost liitumistasu. See viimane on kaval nõoks, kuidas lubada konkursile maksuvõlgadega ettevõtteid, mis sellele muidu ei pääseks.

„Lairiba meetmete osas on samuti töö veel määrustega lõppjärgus. Loodame kõik kolm määrust augusti keskpaigaks välja saada," ütles Laura Laaster.