See on tõsi: veebipõhistes keskkondades või äppides on kiirklahvide kasutamise võimalus täiesti olemas ja paljud neist toimivad üllatavalt paljudes kohtades.

Kasutamiseks sisene oma valitud keskkonda ja lihtsalt vajuta soovitud kiirklahve. Iga kombo loomulikult igalpool ei toimi, aga katsetada võib.

Kui ei teagi, mida proovida, siis vajuta esiteks küsimärgi-klahvi ? (milleks pead ilmselt klaviatuuril esmalt Shifti alla vajutama). See kuvab kõik parajasti toimivad kiirklahvid.

Näiteks Facebookis on kiirklahve suhteliselt vähe, aga Gmailis kulub kõigist ülevaate andmiseks ekraanitäis ruumi. Või rohkem – oleneb ka ekraani suurusest. Kõiki pole muidugi vaja pähe õppida.

Facebook on paraku selline riukalik keskkond, et see kuvab ainult su konkreetses asupaigas (sein, profiil vms) toimivad kiirklahvid. Need võivad teises kohas erineda, seega testi hetkevalikut küsimärgiklahvi abil. Äkki midagi on juurde tulnud või siis kadunud.

Siit mõni näide:

j või k – liigub järgmise või eelmise Facebooki-postituse juurde sinu seina. Sama kehtib näiteks Twitteri säutsudega, Gmaili kirjadega, jm.

p – tee oma Facebooki-seinale uus postitus (miskipärast ei toiminud otse oma profiilil viibides)

q - tee Facebookis otsing oma Messengeri-kontaktide hulgas

/ viib tõenäoliselt veebikeskkonna otsialale. Kui eelistad otsida brauserilehe, mitte veebikeskkonna ulatuses, siis kasuta pigem CTRL + F. (Kaldkriipsu kasutamiseks samal klahvil asuva 7 asemel peab tõenäoliselt Shifti all hoidma.)

CTRL + C ja CTRL + V – tekstitoimetamise klassika toimib ka veebis. Märgista tekst ja kopeeri-kleebi see teise kohta (sinna, kuhu üldse teksti sisestada saab).

Ega’s muud kui proovima! Vajuta veebikeskkonnas küsimärgi-klahvi ja loodetavasti kuvatakse sulle kõik seal leiduvad kiirklahvid.