Tehnoloogiasaitidel levib kõmu, et Garmini teenused ei toimi ettevõtet tabanud pahavararünnaku tõttu, mis sisaldab ka lunarahanõuet.

Arvestades, et spordikellad ja muud sarnased nutikad seadmed koguvad kasutajate kohta palju terviseandmeid, mis on tundlikud isikuandmed, siis pole ime, kui Garmin tõesti väljapressijate sihikule jäänud on.

Tootja ametlik koduleht garmin.com tunnistab selle uudise koostamise ajal riket (ingl outage) ja et see mõjutab nende teenuste toimimist, sh Garmin Connecti.

ekraanitõmmis

Garmini jaoks võib olla asja juures kõige nutusem see, et kolmapäeval peaks ettevõte esitama investoritele järjekordse ülevaate oma majandustegevusest ja sissetulekutest. Kui seadmed ja teenused ruttu taas käiku ei lähe, siis võib see firma turuväärtusele põntsu panna.

Meedia kritiseerib ka seda, kuidas Garmin kriisi ajal avalikkuse ees käitunud on. Esmalt oli vaikus, siis kinnitas firma lühikese Twitteri-säutsu teel, et probleem on tõeline. Siis ilmus selle kodulehele KKK, mis suurtele küsimustele vastuseid ei anna. Ja nüüd... mis edasi?

Garmin Connecti leheküljelt nähtub, et ükski teenus ega featuur enam päris rivist väljas pole, küll aga võib paljude puhul ligipääs piiratud olla. Selline üldine ülevaade tavakasutajat kuidagi ei aita.

Forte palus Garmini Eesti ametlikust esindusest kommentaari, millele vastas GPS Eesti OÜ esindaja Raido Subi.

"Saame kinnitada, et Garminil esineb probleeme Garmin.com'i ja Connect'i teenuste töös. Probleemiga tegeldakse, et kõnealused teenused täismahus taastada. Garmini seadmed töötavad ka ilma Connect-teenuseta ja salvestavad info seadmesse.

Garminil pole mingeid märke selle kohta, et mõjutatud oleks kasutajate andmeid, sealhulgas trennide, maksete või muu kohta käivat isiklikku teavet.

Connect-teenuste staatust saab veebis online’is vaadata siit. Teenuste töö on osaliselt ka juba taastatud. Kindlasti ei saa me kinnitada omalt poolt ühtegi mitteametlikku infot."

[LISATUD HILJEM] Garmini teenuste normaalne töö on taastumas. Firma kinnitas ka levinud kõlakat, et neid tabas väline küberrünnak. Kuigi nad ei maini lunaraharünnakut, kinnitasid nad, et mitmed süsteemid olid rünnaku tagajärjel krüpteeritud, mis teeb ju sama välja, kui Fortelt küsida.