Algselt 19. juuni varahommikul toimuma pidanud Hämariku starti on eri põhjustel edasi lükatud, aga hetkel on stardiajaks planeeritud augusti keskpaik.

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) saadab Hämariku orbiidile raketil Vega, mille pardal on kokku 40 väikest, kuni 200kilost satelliiti. TalTechi eelmine satelliit Koit reisis kosmosesse startis raketi Soyuz pardal 5. juulil 2019.

Koidu ja Hämariku loomisega alustati Tallinna Tehnikaülikoolis aastal 2014. Samuti osalesid sealsed tudengid Eesti esimese satelliidi EstCube-1 projektis.

Nii Koidu kui kaa Hämariku põhiline missioon on Maa-seire ja selleks kasutatava tehnoloogia demonstratsioon.

Hämariku "silmad" on nähtava valguse värvilist pilti näitav RGB-kaamera ja lähi-infrapuna spektri infot näitav NIR-kaamera, mis on oluline taimestiku ja kliima monitooringuks.

Satelliidi pilditöötlus teeb kindlaks, kas pilt õnnestus – ega ei ole liiga pilvine – ja valmistab pildi ette allalaadimiseks.

"Ilmad olid kogu juuni lõpu stardikampaania ajal kehvad, mitu korda lükati starti edasi ning siis tuli vajadus juba raketti hooldada ning mõned satelliidid hakkasid vajama akude laadimist.

Ka meie meeskond peab korraldama akude laadimise Prantsuse Guajaanas. Vahepeal jõuab Prantsuse Guajaanast veel startida rakett Ariane ning augusti keskpaiku planeeritakse uut stardiaega Vega raketile, kus on Hämarik pardal," kommenteeris Fortele Hämariku tiimijuht Rauno Gordon.