BMW i8 on olnud omamoodi ikoon moodsate elektriajamiga autode maailmas: see näeb välja tõeliselt edev ja ka hind on selline, et igaüks autot endale lubada ei saa – Eestis tuleb kupee eest välja käia ligi 160 000 eurot.

i8 südameks on 1,5-liitrine 3-silindriline bensiinimootor, mida toetab 105 kW elektriajam. Kombo koguvõimsus on kuni 275 kW, mis nii silmapaistva auto puhul on ilmselgelt pettumus – nii jõhkra hinna eest tahaks jõulisemat minekut.

2+2 supervälimusega mitteniisuperautost jõudis välja tulla ka rotsterversioon, millest vähemalt üks on numbris Maarjamaalgi. Rotsteri hind küündib üle 170 000 euro.

Praegusi arenguid vaadates on i8 paraku ajale aga jalgu jäänud ja selleks, et imelapsest murelapseks muutuda, kuluski vaid mõni aasta. Kuus aastat tootmises olnud i8, mis pidanuks olema Baieri autotehase tõeline edulugu uue ajastu künnisel, läks 11. juunil pikema jututa tootmisest maha.

Mullu müüdi Euroopas vaid 1013 i8-t, kuue aasta jooksul kokku valmistati (ja müüdi) 20 500 ühikut – ilmselgelt ei vastanud ostjate huvi tootja ootustele.

i8-st on tehtud ka põnevaid modifikatsioone: Šveitsi tuuningufirma Rinspeed pani mõni aasta tagasi iluduse lilli kinkima ja ise sõitma.

Pistikhübriididest elektri ja vesinikuni

Pistikhübriid on tootja jaoks mugav võimalus vähendada keskmisi heitmekoguseid ja kindlasti parem lahendus kui mikromootorite kasutamine CO2 normide saavutamiseks.

BMW on hübriidtehnoloogiat arendanud juba ligi kümmekond aastat ning praegu tootmises olevatel mudelitel on kasutusel uuem tehnika kui i8-l.

i8 sõiduulatus üksnes elektriga on 40-55 km, kiirendus “nullist sajani” 4,5 sekundit. Aku laadimisaeg seinalaadijast on alla 3 tunni ja Li-ion aku võimsus on 11,6 kWh. Maksimaalne sõiduulatus koos bensiinimootoriga on aga vaid 440 km ning maksimaalne lubatud mass 1920 kg.

Seda, kas Baieri autotehasel on kavas i8-t värskendada ja tuua müügile uus, kaasaegne ja tõeliselt superautole vastavate parameetritega kupee/rotster, ei tea. Võimalik, et kogu i-seeria kaob mudelivalikust, sest senine hitt i3-gi on oma põnevuse minetanud ning müüginumbrid kukuvad kivina.

BMW on nüüdseks “saba taha pannud” mitmele oma uudismudelile: PHEV-ina on saada nii X5 pargimaasturit, kolmanda seeria sedaani ja universaali ning teise seeria… mmm… mahturit.

Võimalik, et tulevikus liigutaksegi kogu mudelivaliku elektrifitseerimisega edasi ja pistikhübriide lisandub veelgi – samal ajal valmistatakse ette ka suuremat e-autode turuletoomist.

Lisaks on BMW sihikul vesinikelemendiga sõiduautode arendamine. Disain üksi autot ju ei tee – kui tehnoloogia on valmis, tulevad ka superautod. Ootame põnevusega.