URO rändeagentuuri vaatlejad küsitlevad inimesi Somaalia piiril, mis on ristteeks ühel maailma ohtlikemal rändeteel üle Punase mere ja sõjast räsitud Jeemeni rikastesse Pärsia lahe riikidesse, kirjutab Medical Xpress.

Küsimused rändajate jaoks on lihtsad. Päritolu? Sihtkoht? Miks sa lähed? Kuid pärast seda, kui Somaalias tuvastatud esimesed nakatunud, lisati uus küsimus: mitu teie rühma inimest on koronaviirusest teadlikud?

Selgus, et näiteks 20. juunil lõppenud nädalal ütles veidi üle poole - 51 protsenti - küsitletud 3471 inimesest, et nad pole kunagi COVID-19-st kuulnud.

"Esimest korda seda kuuldes olin ka väga šokeeritud," ütles Somaalia pealinnas Mogadishus asuva USA agentuuri programmijuht Celeste Sanchez Bean APle.

Sisserändajad on sageli noored mehed naaber Etioopia maapiirkondadest. Bean ütles, et enamikul pole haridust ja mõned on pärit kogukondadest, kus interneti-ühendus on madal.

ÜRO töötajad annavad kõigile, kes pole koronaviirusest teadlikud, lühike selgitus pandeemia kohta, ning sümptomite ja ennetavate meetmete kirjeldused.

Maailma ühe kehvema tervishoiuteenusega Somaalias on tänaseks tuvastatud 2800 koroonanakatunut.