Facebooki teatel kasutasid Saksamaa natsid samu märke oma vastaste - näiteks kommunistide - sildistamiseks ning sellega rikuti reeglit, mis keelab organiseeritud vihkamise levitamist.

"Me ei luba sümboleid, mis esindavad vihka külvavaid organisatsioone või ideoloogiaid, välja arvatud juhul, kui need on seotud konteksti või hukkamõistuga," ütles sotsiaalvõrgustiku turbepoliitika juht Nathaniel Gleicher neljapäeval.

Sümbolit sisaldavad reklaamid jõudsid president Trumpi ja asepresident Mike Pence'ile lehtedel olla alates 3. juunist ja neid oli jõutud enne mahavõtmist vaadata sadu tuhandeid kordi. Kampaanias kutsuti seista koos Trumpiga vasakpoolse liikumise ANTIFA vastu.

Kampaania lõpetati Facebooki poolt eile pärast seda, kui sümbolitele oli juhtinud tähelepanu portaal MediaMatters.

Trumpi kampaania pressiesindaja Tim Murtaugh selgitas oma avalduses, et pööratud punast kolmnurka kasutab sümbolina äärmusvasakpoolne organisatsioon ANTIFA ning seetõttu lisati see ka ANTIFAt käsitlevasse reklaami.

"Juhime tähelepanu, et ka Facebookis on endiselt kasutusel ümberpööratud punane kolmnurkne emotikon, mis näeb välja täpselt samasugune," märkis ta.

Trump süüdistas hiljuti ANTIFAt USA tänavarahutuste algatamises seoses afroameeriklase George Floydi surmaga politseinike käe läbi. Ta lubas nimetab fašismivastase rühmituse "kodumaiseks terroristlikuks organisatsiooniks", ehkki õiguseksperdid on seadnud kahtluse alla tema volitused seda teha.

Antifa on vasakpoolne protestiliikumine, mis on vastu uusnatsidele, fašismile ja rassismile. Seda peetakse nõrgalt organiseeritud aktivistide rühmaks, kellel pole juhte.

Kust pärineb pööratud kolmnurga sümbol

Pööratud kolmnurki kasutati natside koonduslaagrites II maailmasõja ajal vangide klassifitseerimissüsteemis. Need kolmnurgad õmmeldi laagris olevate vangide vormiriietusele, et SS-ohvitserid saaksid nende värvi järgi kiiresti tuvastada vangistuse põhjust. Punane kolmnurk tähistas poliitilisi vange - kommuniste, sotsiaaldemokraate, liberaale, anarhiste ja teisi.