Hiljuti avalikustatud mehitamata lahingumasin Type-X on mõeldud mehhaniseeritud üksuste lahinguvõime tõstmiseks ning toetuseks. Tegemist on soomustatud roomiksõidukiga, mida on operaatoritel võimalik ohutust kaugusest juhtida ning mis on võimeline autonoomselt tegutsema.

"Mehitamata lahingumasinate peamised ülesanded saavad olema konvoide julgestamine ja perimeetrite või baaside kaitse. CPWSiga relvastatud Type-Xi saab positsioneerida konvoi ette ja taha andes üksusele täiendava vaatlusvõimekuse ja tulejõu," selgitas John Cockerill Defense'i turundusdirektor Simon Haye. "Mehitamata sõidukite autonoomsed funktsioonid on selleks juba piisavalt arenenud ning sõidukite operaatorite paigutamine konvoi keskele tagab kiire reageerimise," lisas ta.

CPWS on kaugjuhitav relvasüsteem, mis on algselt mõeldud paigutamiseks soomustransportööridele ja jalaväe lahingumasinatele. Relvasüsteem on varustatud 360-kraadise panoraamsihiku ning erinevate sensoritega, mis teeb süsteemist sobiliku täienduse mehitamata sõidukile.

Lisaks 25mm kiirlaskekahurile saab relvasüsteemile lisada ka erinevaid tankitõrje raketisüsteeme (näiteks Javelin).

Type-X on hübriidajamiga uue põlvkonna lahingumasin, mis vahetab tulevikus välja hetkel sõdurite transportimiseks mõeldud lahingumasinad. See on olemasolevatest sõidukitest ligi kolm korda kergem ning saab olema kaks kuni kolm korda odavam. Type-X'i saab lennukilt langevarjuga maapinnale heita ning see on piisavalt madal, et maastikul varjatuks jääda. Sõiduki tippkiirus teedel on 80 km/h ning maastikul 50 km/h.

„Type-X on väga uus sõjaline võimekus nii Euroopa kui kogu maailma mõistes. On uhke tunne, et Eesti insenerid koostöös Rootsi kolleegidega on kokku pannud kõige kaasaegsemad tehnoloogilised lahendused ning loonud ülimalt võimeka lahingumasina," sõnas Milrem Robotics'i juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

"Type-X'i tellimus ning tehtud arendustöö on andnud võimaluse Milrem Robotics'il ka ettevõttena jõuda täiesti uuele tasemele nii kompetentside kui protseduuride osas ning annab julgust öelda, et Eesti tööstus saab hakkama ka 6x6 soomukite arendamisega Eesti Kaitseväele," lisas ta.

Koos mehitamata lahingmasinaga tutvustas Milrem Robotics kaitsevägedele ka oma teist uut toodet Intelligent Functions Kit-i. Tegemist on intelligentse juhtimissüsteemiga, mis võimaldab Milrem Robotics'i THeMIS'tele ja Type-X'dele, kuid ka teistele sõidukitele lisada autonoomse navigatsiooni funktsioone.