BBC kirjutab, et Ühendkuningriigi asjatundjad avastasid esimese COVID-19-patsientide elusid päästva ravimi – see on steroidravim deksametasoon.

Oxfordi ülikooli uuringu põhjal võib öelda, et hingamisaparaate vajavate patsientide suremusriski vähendab see kolmandiku võrra (40 protsendilt 28-le), hapnikku saavatel patsientidel viiendiku võrra (25 protsendilt 20-le).

See tähendab, et päästa õnnestub iga kaheksas hingamisaparaati vajav inimene ja iga kahekümne viies lisahapnikku vajav inimene.

Uuringutiim kõrvutas selle väiteni jõudmiseks 2000 haiglapatsienti, kes said deksametasooni, enam kui 4000-ga, kes ei saanud.

Deksametasooni mõju COVID-19 vastu ei avastatud juhuslikult, see on üks paljudest ravimitest, mida maailmas praegu uuritakse, et kas sellest uue koroonaviiruse puhul mingit kasu on.

Deksametasooni kasutatakse põletiku vastu juba paljudel teistel juhtudel. Värske info põhjal tundub, et sellest on kasu samuti siis, kui inimese immuunsüsteem SARS-CoV-2 ehk uue koroonaviirusega võideldes endale liiga tegema hakkab.

Oxfordi ülikooli uuringu juhtum prof Peter Horby ütleb: "Deksametasoon on seni ainuke teadaolev ravim, mille puhul oleme näinud, et suremus langeb, ja märkimisväärselt. See on läbimurre!"

COVID-19 puhul aitamiseks peab patsient saama deksametasooni 10 päeva järjest ja see maksab vähemalt Ühendkuningriigis inimese kohta viis inglise naela (5,6 eurot).

Ravimi varumiseks poodi joosta pole siiski mõtet. Deksametasoon paistab aitavat ainult raskes seisus COVID-19-patsiente – neid, kel on probleeme hingamisega. Kui sümptomid on leebed, siis pole sellest märgatavat kasu.