Astronoomid on varemgi avastanud Maa-laadseid planeete, ent enamasti on need tiirelnud punaste kääbustähtede ümber. Punase kääbuse loited ja kiirgus võivad paraku muuta nende orbiidil tiirlevad planeedid elamiskõlbmatuks.

Teadusväljaandes Astronomy & Astrophysics ilmunud uurimus annab teada, et õnneks on teadlastel nüüd välja pakkuda uus ja nähtavasti lootustandvam kandidaat — eksoplaneet KOI-456.04.

See on Maast vaid alla kahe korra suurem ja selle peremeestäht Kepler-160 kiirgab välja umbes 93% valgushulgast, mis Päikeselt Maale paistab.

Eksoplaneet paikneb ematähest koguni Maa ja Päikese vahelise kaugusega võrreldaval distantsil, tehes ühe täistiiru ümber tähe 378 päevaga.

Töörühm avastas taevakeha, sõeludes Kepleri nimelise kosmoseteleskoobiga kogutud vanu andmeid uute algoritmide abil, mis loodi eesmärgiga analüüsida tähtede eredust.

Tähelt lähtuva valguse äkilise tumenemise asemel (mis tavaliselt annab märku tähe eest mööduvast planeedist) otsisid algoritmid aga sujuvama tumenemise juhtumeid.

Tuleb märkida, et avastus ei ole veel ametlikult kinnitatud. Teadlased on enda osutusel 85 protsenti kindlad, et KOI-456.04 on tõepoolest planeet, kuid selleks, et kandidaati võiks ametlikuks tunnustamiseks nõutava 99-protsendise kindlusega eksoplaneediks kuulutada, on vaja läbi viia vahetud uuringud.

Pole välistatud, et lõpliku kinnituse saamiseks tuleb ära oodata James Webbi nimelise kosmoseteleskoobi töölerakendamine.

Vaatlussondi läkitamine 3140 valgusaasta kaugusel paikneva Kepler-160 juurde pole kindlasti mõeldav. Kui planeedi oletatav olemus aga kinnitamist leiab, annab see siiski mõista, et Maa-sarnased planeedid ei pruugi olla nii haruldased, kui seni on arvatud.