Õiguskaitseorganid saavad korralduse kohaselt võimaluse astuda Facebooki, Twitteri, YouTube'i ja teiste platvormide vastu õiguslikke samme, kui nood peaksid oma kasutajate sisu filtreerima või kontrollima. Seni oli seadus nimega Communications Decency Act platvorme selle eest kaitsnud.

Selle seaduse artikli 230 kohaselt ei peeta sotsiaalvõrgustikke üldjuhul vastutavaks nende kasutajate postitatud sisu eest, ent nad võivad eemaldada näiteks roppu, ahistavat või vägivaldset sisu. Selle sätte alusel saavad suurimad kasuatajate sisu avaldavad platvormid - nagu Vikipeedia - üldse eksisteerida.

Trumpi korraldus märgib aga, et seda puutumatust ei kohaldata juhul, kui sotsiaalvõrgustik redigeerib või eelmodereerib oma kasutajate postitatud sisu. Ühtlasi kutsub korraldus kongressi üles seadustest artikkel 230 eemaldada või see ära muuta.

Trump on süüdistanud sotsiaalmeediaplatvorme järjekindlalt konservatiivide hääle summutamises või tsenseerimises. Sel kolmapäeval süüdistas ta Twitterit valimistesse sekkumises, kuna too oli lisanud tema kahele säutsule faktikontrolli lingid:

Samuti öeldakse Trumpi korralduses, et puutumatust ei tohiks pakkuda ka juhul, kui võrgustik tegeleb kasutajate postituste blokeerimisega, sealhulgas postituse eemaldamisega muudel põhjustel, kui need on kirjeldatud veebisaidi teenusetingimustes.

Föderaalne Kommunikatsioonikomisjon (FCC) sai ühtlasi Trumpilt korralduse selgitada välja, millist tüüpi sisu võrgustikud praegu blokeerivad ja piiravad ning teha ülevaade valitsuse reklaamidest sotsiaalmeedia. Kodanikele tekib aga Valge maja poolt tööriist, millega nad saavad teada anda juhtudest, kui sotsiaalmeedia on neid ebaõiglaselt kohelnud.

Trump ütles oma otsust kommenteerides, et see on samm kaitsta sõnavabadust suurima ohu eest Ameerika ajaloos. Mõned portaalid on Trumpi korraldust asunud nimetama aga suurimaks ohuks kaasaegsele internetile.

CNN märgib aga, et presidendi seekordne käik on värskeim näide üha kiirenevast trendist, kus ta kasutab valitsuse mehhanisme oma isiklike probleemide lahendamiseks.