Teadlaste hinnangul oleks probleemile lahendus kangas, mis omaks piisavalt elektrivälja, et viiruste paljunemisvõime elimineeruks, kirjutab ajakiri Forbes.

Nende uuring on osa teadusharust, mille käigus arendatakse meditsiiniseadmeid nimega „elektrofarmatseutikumid", mis tekitavad mitmesuguste haigusseisundite raviks nõrku elektrivälju. Tuntuim näide on südamestimulaatorid.

Tsingi ja hõbeda osakestega elektrokeemilist kangast kasutatakse ka patogeene tapva haavasidemena.

Teades, et viirused toetuvad rakkudega nakkumisel elektrostaatilistele jõududele, eeldasid teadlased, et sellist elektrokeemilist kangast saab kasutada ka viiruste destabiliseerimiseks.

Nad võtsid testimiseks polüesterkanga, millesse oli paigutatud vahelduva mustriga tsingi ja hõbeda osaskesi, et niiskuse mõjul tekiks kangas väike elektriväli. Nende katse selle kanga ja viirusega nakatunud rakkudega näitaski, et vaid minutine kokkupuude elektrokeemilise kangaga viis viiruseosakeste elektrokineetilise omaduse olulise vähenemiseni.

Teadlased loodavad jõuda uurimistööga sinnamaani, et asudagi sellisest kangakombinatsioonuist näomakse tootma.

Nad avaldasid oma teadustöö portaalis Chemrxiv

Varem on tuvastatud, et ka ühest puuvillakihist ja kahest kihist šifoonist [õhuke looritaoline elastne kangas, mida valmistatakse puuvillast, siidist või sünteetilistest kiududest - toim] valmistatud maskid oleksid head koroonamaskid nende kangaste mehaanilise ja elektrostaatilise filtreerimise koosmõju tõttu.