Andres Merits räägib, et ainuüksi Hiinas saavad inimesed nahkhiirelt nakkuse seitse miljonit korda aastas ning COVID-19 pandeemiani viis mitmete halbade juhuste kokkulangemine, kuid pandeemiat ennast oli võimalik mitu korda ennetada.

Loomadel on sadu tuhandeid viiruseid. Kuidas on niimoodi, et enamus neist on inimese jaoks kahjutud, aga mõned suudavad barjääri ületada ja inimesi nakatada?

See toimub looduses katse-eksitus meetodil ehk inimeste kokkupuude loomadega võib olla väga erinev. Näiteks HIV-i said inimesed ilmselt küttides šimpanseid. Osa viirustest - näiteks Austraalias levinud erakordselt ohtlik Hendra viirus - kandub inimestele üle hobustelt. Hendra viirus pole ainuke, mida levitavad hobused, on ka entsefaliitilised viirused, näiteks Ameerikas levivad erinevad viirused, mille nimetuses esineb „equine encephalitis" (e.k. hobuste entsefaliit).

Koroonaviiruste kohta on arvatud, et inimestel on Hiinas kontakt nahkhiirelt saadava koroonaviirusega kuni seitse miljonit korda aastas. See on umbkaudne hinnang- keegi pole seda täpselt mõõtnud. See on kontakt, mis teoorias võiks viia nakatumiseni, kuid edasi sõltub kõik