VIIRUSED

Alustame viirustest ning seda nelja aasta ehk 2016-2019 andmete põhjal.

I koht: Gripp - 218 surma

Kõige rohkem on viimase nelja aasta jooksul inimesi surnud grippi. Ametlikult haigestunud on olnud 41 960 ning selle haiguse kätte surnuid 218. See teeb suremuse näitajaks 0,52 protsenti.

Gripi tekitajaks ortomüksoviiruste (Orthomyxoviridae) sugukonda kuuluvad viirused. Grippi põhjustavad A-, B- ja C-gripiviirused. Pandeemilise potentsiaaliga on ennekõike A-gripi viirused. Sellise potentsiaaliga gripiviirused võivad tekkida viiruse antigeense struktuuri põhjaliku muutumise (antigenic shift) tagajärjel näiteks, inimese gripiviiruse rekombineerumise tulemusena linnu- või looma gripi viirusega.

Gripiviiruse säilimine väliskeskkonnas - kõvadel pindadel (lauad, seinad, käepidemed) 24-48 tundi, poorsetel materjalidel (riided, paber) 8-12 tundi, niisketel ja märgadel pindadel kuni 72 tundi, kätel massiivsel saastumisel kuni 3 tundi.

Nakkusallikaks on haige inimene. Haige ohustab teisi päev enne sümptomite ilmumist, nakkavuse periood kestab kuni 7 päeva, väikelastel kuni 21 päeva. Lindude grippi haigestutakse kokkupuutel haigestunud linnuga. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil. Viirused võivad levida ka erinevatel pindadel olevate pritsmete kaudu, aga ka pesemata kätega enda või kellegi teise suud või nina puudutades.

Haiguse tundemärkideks on kiirelt tõusev kõrge palavik, peavalu, kuiv köha ja/või nohu, väsimus ja nõrkus, lihase- ja liigesevalu. Gripiga võivad kaasneda rasked probleemid nagu kopsupõletik ja krooniliste pulmonaalsete ning kardiovaskulaarsete haiguste ägenemine. Surmaga lõppevatest gripitüsistusest on levinuim viiruse põhjustatud interstitsiaalnepneumoonia, sekundaarne pneumoonia ja krooniliste pulmonaalsete ning kardiovaskulaarsete haiguste ägenemine.

II koht: SARS-CoV-2 - 64 surma

Eestis loodetavasti viimaseid „elumärke" näitav viirus SARS-CoV-2 on tänaseks põhjustanud haigestumise 1800 inimesel ning nõudnud kõigest kahe kuu jooksul kahjuks 64 inimese elu. See teeb COVID19 haiguse suremuse protsendiks 3,55 protsenti.

Haigus võib kulgeda ilma haigustunnusteta, aga samas võib esineda ka nohu, köha, raske