COMODULE, mis on pälvinud aasta riistvarafirma tiitli lõi kaubamärgi Tuul, ning tõi 19. mail mitusada e-tõuksi pealinna tänavatele, et võimaldada kiiret mobiilset ja keskkonnasõbralikumat liikumist Tallinnas.

Tuul on teadaolevalt üks vastupidavamaid ja keskkonnasõbralikumaid e-tõukse maailmas. See on valmistatud 50% ulatuses taaskasutatud materjalidest ning vaid 4 komponenti tuuakse sisse mujalt, ülejäänud tõukeratas pannakse kokku Tallinna kesklinnas, kasutades selleks rohelist energiat.

Tuul on oma elukaare lõpus – sõiduki eluiga on vähemalt 60 kuud ehk 5 aastat – peaaegu täielikult taas- ning uuskasutatav. Võrreldes konkurentide tõuksidega on sõltuvalt kasutusest ratta eluiga 2-20 korda pikem.

21. mai ehk neljapäeva keskööni on e-tõukeratta Tuul rentimine kasutajatele poole hinnaga, 0,5 € alustustasu ja 0,07 € sõiduminut. Edasi maksab sõidu alustamine 1 € ja sõiduminut 15 eurosenti. Loe siit rohkem.

Tuul nagu Volvo, ja akud toodab Murata

2016. aastast on Sony ja Murata vahel kokkulepe kergliikurite, nutiseadmete jms väikeste patareide tootmiseks ja ka Eestis arendatud Tuul kasutab Murata akusid. Akuga on tagatud üle 40 km sõiduulatust. Rattal on suured õhkrehvid, mis tagavad parema haardumise ja sujuvama sõidu vihmaga ja eri teekattega tänavatel.

Kui aku saab tühjaks, vahetatakse see n-ö möödaminnes kargorattaga. Linnaäärtest koondatakse sinna jäänud Tuuled kokku gaasiküttel kaubikuga.

Tallinnas on maksimaalne sõidukiirus 20 km/h ning Tuult võib rentida alates 16st eluaastast. Soovitav on kanda kiivrit.

COMODULE’i asutaja ja tegevjuht Kristjan Maruste tõdeb, et e-tõukside arendamiseni jõuti põhjusel, et seniste liikurite kvaliteet jättis mitmes osas soovida:

“Oleme valdkonnas selle algusaegadest, 2014. aastast tegutsenud ja näinud lähedalt, kui ebakvaliteetselt ning saastavalt tõukerattaid toodetakse. Telgitagused ei ole kenad. Otsustasime, et maailm vajab paremat sõidukit ning et meil on võimalus 100% kontrollida tootmisprotsessi riist-ja tarkvaraarendusest tootmise ja rakenduseni, siis mõtlesime, et teeme ära,” rääkis Maruste.

Kristjan Maruste toob Tuule puhul võrdluse Volvoga: “Nii nagu autodel on erinev kvaliteet ja sõidumugavus, on ka elektrilistel tõukeratastel, kuid inimene ei pruugi sellele kasutades tähelepanu pöörata. Ma ütleksin, et Tuul on nagu tõuksimaailma Volvo, turvaline ja kvaliteetne.”

Kasutades järgi hügieeni- ja turvareegleid

Talinnas saavad Tuuli rentida kasutajad, kes on vähemalt 16-aastased. Seaduse järgi peavad kuni 16-aastased ratturid kandma kiivrit, aga Maruste soovitab kiivrit kanda kõigil tõuksijatel.

Kuigi e-tõukse desinfitseeritakse enne tänavale toomist, on kasutajal soovitatav pärast igat sõidukorda käed ka ise desinfitseerida.

Tõukeratta kasutamiseks on vaja laadida alla rakendus Tuul, registreerida end kasutajaks ja leida lähim e-tõuks ning sellega sõita kuhu vaja. Kolm esimest päeva on renditasu kampaaniahinnaga.

Küsisime Kristjan Maruste käest, kas on lootust, et Tuul võiks jõuda ka vabamüüki nendele, kes ei ela Tallinnas rendipiirkonnas: “100% ma seda täna veel öelda ei saa, vaatame kuidas meil algus läheb ja siis otsustame.”

COMODULE arendab ja toodab elektroonika riistvara, mis pannakse kergliiklussõiduki sisse või külge, et see ühendada internetiga selleks, et võimaldada uusi ärimudeleid ja parandada kasutajakogemust. COMODULE on ühendanud internetti ligi 200 000 elektritõukeratast, mis sõidavad ringi 60 linnas üle maailma.